ISTRAŽIVANJA

Kokosovo ulje smanjuje rizik od moždanog udara

Redovno konzumiranje kokosovog ulja povećava koncentraciju tzv. dobrog (HDL) holesterola u krv

Manji rizik za moždani udar. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

28.8.2020

Istraživanje naučnika s University of Cambridge povezalo je redovno konzumiranje kokosovog ulja s povećanjem koncentracije tzv. dobrog (HDL) holesterola u krvi. Prema podacima prikupljenim tokom četiri sedmice od 94 ispitanika, dnevni unos od oko 50 grama kokosovog ulja bio je povezan s prosječno 15-postotnim povećanjem koncentracije "dobrog" holesterola u krvi. 

Veća prisutnost ovog tipa holesterola u krvi je povezivana sa smanjenjem rizika za srčani i moždani udar. Kod učesnika istraživanja koji su tokom promatranog razdoblja umjesto kokosovog ulja jeli maslac zabilježeno je povećanje koncentracije tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Ispitanici koji su u istom periodu konzumirali ekstra djevičansko maslinovo ulje imali su blago smanjenje koncentracije LDL holesterola te povećanje koncentracije tzv. dobrog (HDL) holesterola za prosječno 5 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.