Ukusni plodovi mušmule imaju snažno protuupalno djelovanje na kompletan organizam. Mušmula se već stoljećima koristi za probavne tegobe, jer uspješno suzbija crijevne i želučane infekcije i sprečava nadutost. Ona je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva. Pektin ili voćni žele koji sadrži ovo voće pomaže i u snižavanju holesterola.
Mušmule obiluju željezom koji je ključan dio proteina hemoglobina koji daje krvi tamnocrvenu boju i prenosi kisik do ćelija. To praktično znači da mušmula može spriječiti i izliječi anemiju nastalu usljed nedostatka ovog minerala.
Čak i zeleni plodovi mušmule mogu biti ljekoviti, jer se od njih priprema čaj koji uspješno liječi dijareju. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo - pomaže pri liječenju otvorenih ranica (afti) u ustima.