I dok su mnogi ljubitelji mladog luka, drugi ga baš i ne vole zbog jakog i dugotrajnog mirisa. Međutim, uvijek ga možete dodati jelima i ne osjetiti tako jak ukus, a prednosti za zdravlje su mnogobrojne. Ima antibakterijska svojstva, pa pomaže organizmu da se izbori s bakterijama i virusima.
Zdravlje kostiju - Sadrži vitamin K koji će pomoći većoj apsorpciji kalcija u organizmu. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K, koji je važan za gustinu i čvrstinu kostiju.
Dobar vid - Sadrži dosta karotenoida koji pozitivno djeluju na zdravlje oka. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid.
Štiti srce - Ima antioksidanse koji štite ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može da poboljša cirkulaciju krvi i spriječi trombozu.
Holesterol - Zeleni dio mladog luka često bacimo, a tu se nalazi pravi izvor zdravlja. Smatra se da snižava holesterol i regulira nivo šećera u krvi.