Maslačak je bilje, kaže dijetetičarka Nensi Gejb (Nancy Geib), a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema, piše Blogtuan.info.
Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi.
- Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv. Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svježeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuhati - kaže Gejb.
Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju.
Završite dinstanjem kuhanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili bijelog luka. Prelijte parmezanom.
- Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih svježe ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće. Ulje natopljeno maslačkom se, također, može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima - predlaže Gejb.
Pečeni korijeni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi.