Pranje zuba, zubni konac, korištenje vodice za ispiranje usta i redoviti pregledi kod zubara su veoma bitni za održavanje zdravih i lijepih zuba. Ali, to nije sve... Bitna je i hrana koju ljudi jedu.
Stomatolog Piter Čang (Peter Chuang) iz Asocijacije za oralno zdravlje Australije je nedavno otkrio iznenađujuće podatke o hrani koja uništava zube.
Ako želite imati zdrave i bijele zube, smanjite konzumaciju sljedećih 5 vrsta namirnica.
1. Agrumi
- Narandže i ostali agrumi kao što su limun i grejp sadrže visoki nivo limunske kiseline što dovodi do povećanog rizika od uništavanja zubne cakline i povećanja osjetljivosti zuba - izjavio je dr. Čang.
Savjetuje da agrume ljudi zamijene voćem poput banana i jabuka.
2. Tjestenina
- Mislite da povremeno jedenje tjestenine nema većeg utjecaja na vaše zdravlje? U krivu ste. Ako radite tjesteninu u umaku od paradajza ili radite Napoli umak, veoma štetite svojim zubima, jer oba umaka su jako kisela - objašnjava Čang.
Također, upozorava da konzervirani paradajz, koji se obično koristi za izradu umaka za tjesteninu, je puno kiseliji od umaka napravljenog od svježeg paradajza.
- Ako želite napraviti tjesteninu koja neće štetiti vašim zubima, izaberite prirodne umake ili umake na bazi maslinovog ulja - savjetuje.
3. Kokice
Tvrda i hrskava hrana je opasna za zube jer je često uzročnik pucanja zuba i uništavanja zubne cakline.
- Dobar primjer su kokice, koje se često kod pripreme sve ne rastvore i kad čovjek naleti na jednu neotvorenu kokicu postoji velika šansa da će mu puknuti ili napući zub - upozorava dr. Čang.
- Posebno se treba paziti karameliziranih kokica, koje su obavijene stvrdnutim šećerom - dodaje.
4. Ukiseljeno povrće
Sve ukiseljeno povrće je - kiselo. I tu se ne misli samo na doslovno kisele krastavce, već i na masline, kukuruz i ciklu, koji su svi u otopini koja sadrži puno kiseline, za koju smo već ranije naveli da uništava caklinu.
- Problem s ovom hranom je da izaziva ovisnost, a mnogi misle da, naprimjer, masline ne mogu štetiti njihovom zdravlju - napominje dr. Čang.
5. Led
Isto kao što i kokice mogu napraviti veliku štetu, tako može i led. Ljudi koji imaju velike plombe ne bi smjeli gristi led jer postoji mogućnost da im se plombe odlome ili odlijepe.