DOBRI IZBORI

Mediteranska prehrana pomlađuje mozak

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja

Ranija istraživanja povezala su mediteransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti. Ilustracija

Avaz.ba

24.5.2020

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki istraživači. 

Ranija istraživanja povezala su mediteransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga. Za potrebe nove studije istraživači su se usredotočili na 674 starije osobe s normalnom kognitivnom funkcijom da bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih ćelija povezanih sa starenjem.

Utvrđeno je postojanje veze između pridržavanja mediteranskog načina prehrane i boljeg stanja mozga.  U poređenju s ispitanicima koji nisu redovno konzumirali sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga. Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.