NAUKA

Jabuka dnevno smanjuje rizik od šest vrsta karcinoma

Najveći doprinos smanjenju rizika od razvoja karcinoma uočen je kod karcinoma jednjaka i želuca

Jedite jabuke. Ilustracija

Avaz.ba

22.6.2020

Analiza više od 40 studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje jabuka smanjuje rizik od razvoja šest različih vrsta karcinoma, i to raka jednjaka, raka želuca, raka pluća, raka debelog crijeva, raka usne šupljine i raka dojke. 

Najveći doprinos smanjenju rizika od razvoja karcinoma uočen je kod karcinoma jednjaka i želuca. Naime, konzumiranje jabuka smanjuje rizik od ovih karcinoma za gotovo 50 posto. 

Što se pak tiče raka pluća, konzumiranje jabuka smanjuje rizik od njega za 25 posto, a od raka dojke za 20 posto.

Inače, već duže vrijeme se zna da zdrava prehrana, koja uključuje redovno konzumiranje voća i povrća, smanjuje rizik od mnogih karcinoma. Smatra se da su za ovaj učinak odgovorni flavonoidi, hemijski spojevi za koje se misli da smanjuju rizik od raka i srčane bolesti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.