OPREZ

Zdrava prehrana ne poništava učinak soli

Naučnici naglašavaju da se najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu

Pretjerani unos soli je poznati faktor rizika za previsoki krvni pritisak. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

25.8.2020

Istraživanje provedeno na Imperial College London sugerira da načelno zdrava prehranane može poništiti posljedice pretjeranog unosa soli na zdravlje srca. 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu „Hypertension“ dobiveni su proučavanjem interakcija 80 hranjivih tvari i soli. Dodatni unos vode također ne može smanjiti negativan efekt viška soli, dodaju istraživači nakon analize podataka za 4.600 ispitanika u dobi od 40 do 59 godina.

Pretjerani unos soli je poznati faktor rizika za previsoki krvni pritisak.  Naučnici naglašavaju da se najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.