U istraživanju je ispitana povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. U analizi su korišteni detaljni podaci o prehrambenim navikama skoro 25.000 muškaraca i žena starih između 40 i 79 godina, koji su učestvovali u opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju.
Ispitanici su praćeni 11 godina, a tokom tog perioda kod njih 847 razvio se dijabetes. Rezultati istraživanja pokazali su da je sa povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mliječnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića s vještačkim zaslađivačima.
Nasuprot tome, unos voćnih sokova, zaslađenog čaja i kafe nije doprinosio povećavanju rizika. Stručnjaci su procijenili da zamjena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mliječnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kafom može sniziti rizik od dijabetesa za 14 do 25 posto.