Kad bolujete od dijabetesa, ključno je obraćati pažnju na ono što biste trebali jesti i na ono što morate izbjegavati. Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju četiri zdrave hranjive materije (vlakna, omega-3 masne kiseline, kalcij i vitamin D) koje su važne u prehrani dijabetičara, a mi ćemo navesti neke od njih.
Grah je bogat vlaknima, koja pomažu da se osjećate siti, stabiliziraju šećer u krvi, pa čak i snižavaju holesterol. Dobar je izvor kalcija, minerala koji, kako pokazuju istraživanja, može pomoći sagorjevanje tjelesne masti.
Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda, kao što su mlijeko, sir i jogurt. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale više od 1.200 miligrama kalcija i više od 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D na dan, imale za 33 posto manje izglede za razvoj dijabetesa nego one koje su unosile manje kalcija i vitamina D.