Dva prirodna moćnika posebno su korisna za osobe s visokim pritiskom zato što ga ekspresno snižavaju.
Cimet - Nekoliko je studija potvrdilo kako sistolički i dijastolički pritisak kod odraslih osoba smanjuje svima poznati mirisan začin. Ubacite li pola kašičice u svoju dnevnu ishranu, lakše ćete kontrolirati visoki krvni pritisak. Za instant-efekt sisajte pola kašičice cimeta u prahu, a nakon toga popijte čašu vode.
Luk - Namirnica koju mnogi proglašavaju najzdravijom na svijetu ekspresno smanjuje visoki krvni pritisak. Luk opušta krvne sudove i proširuje ih, zbog čega krv lakše cirkulira pa se pritisak smanjuje.
Za brzo snižavanje pritiska zgnječite tri glavice luka i pojedite ga samog ili s malo hljeba. Važno je znati kako je luk najbolje gnječiti prije konzumacije, jer tako podstičemo enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, moćan spoj kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.