Jutarnjim obrokom trebali bismo zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za hranjivim sastojcima. Ali svi izgovori zbog kojih prečesto preskačemo doručak ne bi nas trebali spriječiti da ujutro popijemo barem čašu čistog voćnog soka.
Svi svježi voćni sokovi bogati su organizmu prijeko potrebnim biljnim tvarima, tzv. fitonutrijentima, koji nas štite od brojnih bolesti. U tom smislu najizdašniji je narandžin sok - sadrži ih čak 60, među kojima najviše flavonoida, prirodnih antioksidansa, odgovornih za zdravlje kardiovaskularnog i imunološkog sistema.
Čaša narandžinog soka daje 110 kalorija i zadovoljava prosječne dnevne potrebe za vitaminom C. Dobar je izvor kalija, folacina i tijamina (B1), a sadrži i B6, nijacin i magnezij. Prirodni sok, dokazano je, podiže nivo HDL (dobrog) holesterola: nakon 12 sedmica uzimanja jutarnje čaše narandžinog soka i kod žena i kod muškaraca omjer dobrog i lošeg holesterola popravlja se u korist dobrog za čak 16 posto!