Divlji origano se smatra za jednim od najefikasnijih prirodnih antibiotika i antioksidanata, kao lijek korištena je još u staroj Grčkoj. Kao svoj aktivni sastojak sadrži karvakrol koji mu daje andioksidativna, antiseptička, antimikotička protivparazitna, antifuginalna, antibakterijska, antivirusna i mnoga druga dejstva.
Najlakši način konzumacije je u obliku čaja ili kao ulje. Najviše se koristi kod kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Koristi se i za jačanje imuniteta, kao i kod bolesti organa za varenje i disanje. Postoji mnogo načina za konzumaciju divljeg origana, a za vas izdvajamo dva najjednostavnija.
Čaj od divljeg origana - Jednu kašičicu usitnjenih i osušenih listova origana prelijte s 20 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Preporučena dnevna doza je tri puta i to svaki put prije obroka.
Ulje od divljeg origana koristi se 10 dana u toku jednog mjeseca i to po formuli 3 x 2 kapi na dan. U supenoj kašici jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo...) rastvorite tri kapi ulja origana. Pije se poslije obroka.
Ovaj lijek se ne preporučuje osobama koje su anemične ili imaju problem s koagulacijom, jer dovodi do usporene apsorpcije željeza i zbog toga tokom terapije uljem origana vodite računa da unosite više željeza nego inače.
Ulje se može koristiti i kao inhalacija. U pola litre ključale vode dodati jednu kap ulja origana i pažljivo udisati, zatvorenih očiju. Naučnici su dokazali da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od bijelog luka.