Iz želje da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, može se dogoditi da pretjeramo i tako napravimo disbalans, koji će prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.
KORISNO
Pretjerano konzumiranje tečnosti može prouzrokovati zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje
Ne pretjerujte s unosom mrkve i cvekle, ali i vode. Ilustracija
Iz želje da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, može se dogoditi da pretjeramo i tako napravimo disbalans, koji će prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.
Jedno od zdravijeg povrća svakako su cvekla i mrkva, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba unositi u velikim količinama. Mrkva je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena. Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju mrkve i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžanste boje kože.
Cvekla je, također, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ipak, u kombinaciji s crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog crijeva ili bola u želucu.
Treća namirnica ne spada u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje. Činjenica je da bez vode nema života, a nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i pretjerano konzumiranje ove tečnosti može prouzrokovati zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.