Ljudi koji unose više mliječnih masti u organizam, prema novom istraživanju, imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji ih unose malo.
Međunarodni tim naučnika proučavao je potrošnju 4.150 ispitanika starih 60 godina u Švedskoj, zemlji s jednim od najviših svjetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mliječnih proizvoda, mjerenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mliječnoj hrani.
Stručnjaci su, zatim, pratili grupu u prosjeku 16 godina kako bi posmatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posljedice u cirkulaciji, a koliko je njih umrlo. Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti istraživači su otkrili da su oni s visokim nivoom masnih kiselina, što ukazuje na visok unos mliječnih masti, imali najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Tim je potom potvrdio ove nalaze u drugim populacijama nakon što je kombinirao švedske rezultate sa 17 drugih studija u kojima je učestvovalo gotovo 43.000 ljudi iz Amerike, Danske i Velike Britanije.