KORISNO

Kako mliječne masti štite od kardiovaskularnih bolesti

Tim je potvrdio ove nalaze u drugim populacijama nakon što je kombinirao švedske rezultate sa 17 drugih studija

Zdravstvene koristi mliječnih masti. Ilustracija

Z. K.

24.10.2021

Ljudi koji unose više mliječnih masti u organizam, prema novom istraživanju, imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji ih unose malo.

Međunarodni tim naučnika proučavao je potrošnju 4.150 ispitanika starih 60 godina u Švedskoj, zemlji s jednim od najviših svjetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mliječnih proizvoda, mjerenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mliječnoj hrani.

Stručnjaci su, zatim, pratili grupu u prosjeku 16 godina kako bi posmatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posljedice u cirkulaciji, a koliko je njih umrlo. Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti istraživači su otkrili da su oni s visokim nivoom masnih kiselina, što ukazuje na visok unos mliječnih masti, imali najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tim je potom potvrdio ove nalaze u drugim populacijama nakon što je kombinirao švedske rezultate sa 17 drugih studija u kojima je učestvovalo gotovo 43.000 ljudi iz Amerike, Danske i Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.