Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumirate svakog dana?
KORISNI SAVJETI
KORISNO
Hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora
Mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Agencije
Čim krenu visoke temperature, mnogima je sladoled omiljeni način raslađivanja. Ali, šta se sve dešava u našem organizmu ako ga konzumirate svakog dana?
Može pomoći u izgradnji mičića u nekim okolnostima - Trener poznatih ličnosti i nutricionista Džej Kardielo (Jay Cardiello) za "Men’s Journal" rekao je da šećeri u sladoledu mogu pomoći u izgradnji mišića i sprečavanju razgradnje proteina podsticanjem inzulina na veliki skok.
– Sladoled može biti koristan i do dva sata nakon treninga – smatra on.
Hirurg Kristi Fan (Christy) vjeruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vježbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga.
– Ključno pitanje je koliko ste naporno vježbali? Ako ne vježbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu – naveo je Fan.
Stručnjaci smatraju da ovu vrstu poslastice ne treba konzumirati u večernjim satima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sleep Medicine došlo je do zaključka da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora.
Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može poremetiti kvalitet sna.
Negativno utječe na raspoloženje. Ovaj efekat povezan je sa objašnjenjem prethodnog - hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udjelom rafiniranih šećera i oslabljenim funkcijama mozga.
Čak može doći do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja poput depresije, smatra dr. Eva Selub (Selhub), koja je o tome pisala na harvardskom blogu o zdravlju.
SIPA VRŠI PRETRESE
NALOG USKOK-A