NOVA STUDIJA

Gubitak kose kod muškaraca i konzumacija slatkih pića su povezani

Riječ je o stanju koje se naziva Androgena alopecija, nasljedni poremećaj kod kojeg glavnu ulogu ima dihidrotestosteron

Brojna su istraživanja pokazala da kod ispadanja kose prehrana igra ključnu ulogu. Printscreen

H. J. I.

12.4.2023

Nova studija objavljena u časopisu Nutrients, ispitala je vezu između konzumacije zaslađenih pića i gubitka kose kod muškaraca. Istraživanje je otkrilo su da muškarci koji su primijetili značajan gubitak kose, konzumirali gotovo dvostruko više pića zaslađenih šećerom od onih koji nemaju ovo stanje.

Androgena alopecija

Gubitak kose muškog tipa je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca, koji pogađa oko 30-50 posto muškaraca do 50. godine, a nedavne studije sugeriraju da bi se stopa mogla i povećati, prenosi Medical News Today. Riječ je o stanju koje se naziva Androgena alopecija, nasljedni poremećaj kod kojeg glavnu ulogu ima dihidrotestosteron.

Brojna su istraživanja pokazala da kod ispadanja kose prehrana igra ključnu ulogu, posebno kada je u pitanju konzumacija šećera. Istraživači su ispitali 1.028 studenata i nastavnika prosječne dobi od 27,8 godina iz 31 kineske provincije. Sudionici su dobili anketu u kojoj su ispunjavali podatke o svojim osnovnim sociodemografskim podacima, stanju kose, prehrani, načinu života i psihološkom stanju.

U upitnik su uključena pića zaslađena šećerom među kojima su sokovi, gazirana pića, energetska i sportska pića, zaslađeno mlijeko, kava i čaj. Sveukupno je 57,6 posto sudionika prijavilo ispadanje kose. Istraživači su otkrili da su osobe s ovim stanjem vjerovatnije bili stariji, sadašnji ili bivši pušači, imali kraće trajanje sna, doživjeli težu traumu ili anksioznost te imaju farbanu ili izblijeljenu kosu. Osim toga oktrili su da su oni s prijavljenim poremećajem ispadanja kose konzumirali više duboko pržene hrane, šećera i meda, slatkiša i sladoleda te manje povrća od onih bez te bolesti.

Kako unos šećera utječe na kosu

Na pitanje kako konzumacija šećera može utjecati na gubitak kose, doktorica medicine i jedna od autorica studije Ai Zhao rekla je da veća konzumacija šećera povećava koncentraciju šećera u krvi, što pokreće poliolne puteve, koji pretvaraju glukozu u druge šećere. Napomenula je da in vitro i vivo studije pokazuju da ovaj proces smanjuje količinu glukoze u vanjskim dijelovima folikula dlake, što može dovesti do Androgene alopecije. Dodala je da je unos šećera često popraćen prekomjernim unosom lipida.

Dr. Zhao je spomenula da su prethodne studije pokazale da je visok unos šećera povezan s problemima mentalnog zdravlja. Jedna je meta-analiza, na primjer, otkrila da oni koji piju tri limenke kole dnevno imaju 25 posto veći rizik od depresije od onih koji ne konzumiraju zaslađena pića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.