Jeste li i primijetili da začinjen obrok ili namirnica intenzivnog mirisa može učiniti da vam tijelo odjednom dobije neugodan miris?
Ne morate biti Šerlok Holms (Sherlock Holmes) da zaključite kako će guštanje u ukusnom hljebu s češnjakom ili u supi od luka itekako utjecati na dah, no jeste li znali da i druge namirnice mogu utjecati na miris tijela?
Znoj je povezan s tjelesnim mirisom, ali postoji razlog zbog kojeg ćete ga često osjećati u području ispod pazuha i na preponama - to je zato što su ondje smještene apokrine žlijezde znojnice, a povezane su s folikulima dlaka, piše Tportal.hr.
Kada se znoj iz ovih žlijezda pomiješa s bakterijama na površini kože, stvaraju se mirisi koji nisu baš ugodni.
Oni se mogu pojačati ili se promijeniti ovisno o tome što ste konzumirali, bilo da je riječ o začinjenoj hrani zbog koje se više znojite ili o onoj bogatoj sumporom, poput češnjaka, koja se potom prenosi kroz znoj.
Gastroenterologinja Kristin Li (Christine Lee) objasnila je sve o ovom fenomenu, kao i kako različite vrste hrane utječu na njega.
U biti, namirnice koje će najviše utjecati na miris tijela one su koje imaju visok nivo sumporne kiseline.
Začini
Začini poput curryja ili kumina mogu biti vrlo intenzivni. Ne samo da mogu satima ostati u dahu, već se mogu uvući u kosu, kožu i odjeću... Ovi začini također sadrže hlapljive spojeve koji se mogu apsorbirati u krvotok i otpustiti kroz znojne žlijezde, što dovodi do jakih mirisa.
Češnjak i luk
Ovi 'rođaci' dobro su poznati izvori lošeg zadaha. Kod nekih ljudi također mogu potaknuti metabolizam, povećati toplinu tijela i znojenje. Dr. Li kaže da to može uzrokovati miješanje bakterija na koži sa znojem koji lučite kroz apokrine žlijezde, što dovodi do nastajanja neugodnog mirisa.
Crveno meso
Ako ste ljubitelj odreska za večeru, znajte da je on još jedan izvor neugodnih mirisa o kojem trebate znati. Kada jedete crveno meso, ono može osloboditi proteine bez mirisa kroz znoj.
- Ali kada se ti proteini pomiješaju s bakterijama na koži, njihov se miris pojačava - objašnjava dr. Li.
Kupusnjače
Popularne i hranjive biljke iz ove porodice također mogu uzrokovati pojavu neočekivanih mirisa. Povrće iz skupine krstašica (lat. Cruciferas), poput brokule, kupusa, prokulica i cvjetače, oslobađa sumpornu kiselinu. Neugodan miris zatim se pojačava znojem, osjeti se u dahu...
Šparoge
Ako su šparoge dio vaše uobičajene vegetarijanske prehrane, možda ste primijetili njihov učinak na mokraću. Kada tijelo probavi kiselinu koja se nalazi u njima, ona se pretvara u sumpornu kiselinu. To urinu daje jak sumporni miris. Ali kako svako drugačije metabolizira hranu, neće svi to doživjeti. Osim toga, u nekim slučajevima određene genetske varijacije mogu spriječiti nastajanje mirisa.
Alkohol
Iznenađujuće, koktel ili vino uz večeru također mogu uzrokovati neželjen miris! Alkohol se metabolizira u octenu kiselinu, a ona se oslobađa kroz pore kože, kao i dah.
Riba
Ovisno o genima, riba bi mogla utjecati na miris tijela. U vrlo rijetkim slučajevima ono pretvara nusproizvod plodova mora koji se zove kolin u trimetilamin s mirisom ribe. Ovaj spoj putuje kroz tijelo i oslobađa se kroz dah i kožu. Ali ljudi koje pogađa trimetilaminurija osjete miris ribe i iz druge hrane, uključujući grah, brokulu, cvjetaču, kikiriki i proizvode od soje. Ovo nevjerovatno rijetko stanje ima samo nekoliko stotina osoba, pa će većina ljudi moći jesti ribu bez brige.
Tjelesni miris posve je uobičajen, no može nam stvoriti dodatni stres, a ponekad izazvati neugodu. Ako primjećujete jači tjelesni miris nego inače, možda bi bilo dobro da preispitate ne samo svoje higijenske navike, već i hranu koju jedete.