ČEST POREMEĆAJ

Bubrežni kamenci: Jedno od najbolnijih stanja koje češće pogađa muškarce

Većina izađe iz tijela bez intervencije doktora

Bol se javlja u predjelu donjeg dijela leđa. You Tube

Dž. R.

23.7.2024

Bubrežni kamenci su jedan od najbolnijih, a također i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene, a većina ih izađe iz tijela bez intervencije doktora. Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega.

Oštra bol

Ovo stanje većinom pogađa ljude u dobi od 20 do 40 godina. Kad se jednom kod neke osobe pojavi više od jednog kamenca, vjerojatnije je da će ih se pojaviti još. 

Također, ako je u porodici bilo ranije tih slučajeva, može se ponoviti i kod drugih članova. Neke terapije poput diuretika mogu izazvati pojavu kamenaca, a veličina im varira, od sitnih čestica poput pijeska do onih preko nekoliko centimetara. 

Manji kamenci u 90 posto slučajeva sami prođu kroz mokraćni sistem, dok je za one veće ta šansa značajno manja.

Prvi simptomi

Obično je prvi simptom bubrežnog kamenca izuzetno jaka bol. Ona se desi naglo kad se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. To je oštra, grčevita bol u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje, a bol se može širiti u prepone i trajati dugo dok mokraćna cijev pokušava istisnuti kamenac.

Kako kamenac raste ili se pomiče, može se pojaviti krv u mokraći, a ako se kamenac spušta niz mokraćnu cijev bliže mjehuru, osoba može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili peckanje prilikom mokrenja. Ukoliko simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna infekcija ili opstrukcija mokraćnih kanala. U tom slučaju, treba se odmah obratiti ljekaru.

Piti vodu

Srećom, većina kamenaca može se liječiti bez operacije. Većina bubrežnih kamenaca može proći kroz urinarni sistem uz mnogo vode (2 do 3 litre dnevno) koja pomaže kamencu da se spusti. 

Ljekat može prepisati određene lijekove kako bi se spriječilo stvaranje kalcijevih kamenaca i kamenaca mokraćne kiseline. Hirurška intervencija se radi u težim slučajevima.

Metoda razbijanja, odnosno usitnjavanja mokraćnih kamenaca šok-valovima se najčešće koristi za kamence veličine 1,5 - 2 centimetra. 

Kamenci se pretvaraju u pijesak i lako prolaze kroz urinarni trakt mokraćom. Vrijeme oporavka je kratko jer je u pitanju neinvazivna terapijska metoda i pacijent se otpušta isti dan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.