NEUGODNOST

Znojenje stopala: Evo kada potražiti stručnu pomoć

Dermatolog može obaviti fizički pregled i prikupiti informacije o simptomima kako bi preporučio tretmane

Postoje načini kojima možete spriječiti problem. Facebook

Dž. R.

30.7.2024

Znojenje stopala u pretjeranoj mjeri može biti fizički neugodno, ali i imati emocionalni efekat. Ukoliko se ne liječi može dovesti do neugodnih mirisa i mogućih zdravstvenih komplikacija. 

Uzroci znojenja

Znojenje je prirodni mehanizam hlađenja tijela, a različiti faktori mogu uzrokovati znojenje stopala, kao što su:

1. tjelesna aktivnost

2. visoke temperature

3. emocionalni stres

4. uske cipele

5. dugotrajno stajanje.

Pretjerano znojenje, u medicini poznato kao hiperhidroza, pogađa mnoge ljude. Primarna hiperhidroza nije povezana s drugim medicinskim stanjima, dok je sekundarna hiperhidroza povezana sa stanjima poput dijabetesa, hipertireoze i menopauze ili može biti nuspojava lijekova.

Neugodan miris

Iako je znoj sam po sebi bez mirisa, može loše mirisati kada dođe u interakciju s bakterijama. Bromodoza, ili smrdljiva stopala javljaju se zbog nakupljanja znoja koji potiče rast bakterija. Da biste to spriječili, razmotrite sljedeće mjere:

1. svakodnevno perite noge antibakterijskim sapunom

2. očistite između prstiju, uklonite tvrdu kožu i skratite nokte

3. koristite puder za stopala ili antiperspirant

4. neka se cipele potpuno osuše prije ponovnog nošenja

5. nosite čiste, suhe čarape svaki dan

6. izbjegavajte nositi istu obuću dva dana zaredom i odaberite prozračnu obuću.


Moguće komplikacije 

Neliječena, znojna stopala mogu dovesti do:

1. bakterijske infekcije

2. altetskog stopala

3. rupičaste keratolize.

Studija u American Journal of Managed Care je otkrila da ljudi s hiperhidrozom imaju 30 posto veći rizik od kožnih infekcija.

Pomoć u proizvodima

Opcije za kontrolu znojenja stopala koje se izdaju bez recepta uključuju sljedeće.

Antiperspiranti koji sadrže aluminijeve soli sprječavaju znojenje i laki su, neinvazivni tretman. Aerosol antiperspiranti i maramice efikasni su za znojna stopala.

Birajte antiperspirante umjesto dezodoransa, koji samo maskiraju miris.

Odlučite se za čarape koje upijaju vlagu od sintetičkih vlakana, poput poliestera ili najlona ili meke vune koja ima prirodna antibakterijska svojstva. Izbjegavajte čarape od 100 posto pamuka, koje upijaju vlagu, a da je ne odvode.

Prozračne cipele pomažu smanjiti znojenje stopala. Postave za stopala mogu upiti višak znoja i prikriti neugodne mirise. Redovito mijenjajte cipele kako bi se osušile i razmislite o upotrebi pudera za stopala za suhoću i kontrolu neugodnih mirisa.

Stručna pomoć

Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga ako znojenje remeti svakodnevni život, lijekovi bez recepta i kućni lijekovi ne uspijevaju, stanje uzrokuje emocionalni stres.

Dermatolog može obaviti fizički pregled i prikupiti informacije o simptomima kako bi preporučio tretmane.

Medicinski tretmani za znojna stopala uključuju sljedeće.

Oralni lijekovi kao što su antikolinergici i beta blokatori mogu smanjiti znojenje. Antikolinergici blokiraju signale znojenja, ali mogu izazvati nuspojave kao što su suha usta i oči, zatvor i vrtoglavica.

Iontoforeza koristi vodu i blagu električnu struju za smanjenje znojenja. Iako je efikasna za znojne dlanove, njezin utjecaj na znojenje stopala zahtijeva dodatna istraživanja. Nuspojave uključuju iritaciju i suhoću kože.

Injekcije botoksa blokiraju hemikaliju koja aktivira žlijezde znojnice. Istraživanja podupiru njihovu sigurnost i efikasnost, iako su dokazi za injekcije u stopala ograničeni. Nuspojave uključuju bol i modrice, s ponavljanjem tretmana svakih nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.