VRIJEME ZA ODMOR

Ljekovita moć mora: Pomaže kod artritisa, gljivičnih oboljenja pa čak i nesanice

Jedna od najbolje dokumentiranih dobrobiti morske vode je njezina sposobnost da čisti, umiruje i liječi kožu

Djeluje i na mentalno zdravlje. Facebook

Dž. R.

5.8.2024

Boravak uz more se jako cijeni zbog terapeutskih svojstava, a morska voda blagotvorno utječe na zdravlje. Pored fizičkog, boravak uz vodu ima pozitivan efekat i na mentalno zdravlje.

Obnavlja tijelo

Dok plivamo u zagrljaju mora, njegova ljekovita svojstva pružaju nam duboki osjećaj regeneracije i psihičkog zadovoljstva. S razlogom se tako osjećamo jer kupanje u moru pospješuje prirodne procese ozdravljenja tijela.

Od smirivanja upalnih kožnih tegoba do poboljšanja cirkulacije i ublažavanja bolova u mišićima, prirodna ljekovita svojstva ovog morskog eliksira doista su izvanredna. Bogatstvo minerala i elemenata u tragovima daju morskoj vodi izvanrednu sposobnost da hrani i obnavlja tijelo.

Djelovanje na kožu

Jedna od najbolje dokumentiranih dobrobiti morske vode je njezina sposobnost da čisti, umiruje i liječi kožu. Visoka koncentracija minerala poput magnezija, cinka, kalcija i kalija hrani i hidratizira kožu, smanjujući oticanje, svrbež, suhoću i iritaciju.

Natrij i jod u morskoj vodi imaju antiseptičko i cikatrizirajuće djelovanje na kožu, čime pomažu u zarastanju povreda organa i tkiva. Jedinstvena mješavina minerala djeluje u sinergiji koja utječe na smirivanje upale, ubrzavanje zacjeljivanja rana, pa čak i ublažavanje hroničnih kožnih problema.

Mineralne soli zajedno sa suncem regeneriraju kožu, zbog čega se kožne bolesti poput čireva, lupusa, akni, ekcema i psorijaze lakše mogu izliječiti ili njihovi simptomi ublažiti.

Kad su u pitanju morska voda i gljivice, nedavna su istraživanja pokazala su da visok sadržaj soli u morskoj vodi stvara okruženje koje je negostoljubivo za razne vrste gljivica. Jedinstveni mineralni sastav morske vode zbog toga može biti posebno efikasan u liječenju određenih gljivičnih infekcija jer sprječava rast istih. To čini morsku vodu obećavajućim prirodnim lijekom za stanja poput gljivica na noktima.

Liječnici također preporučuju prirodni tretman namakanja zahvaćenih područja kože u morskoj vodi.

Imunološka funkcija

No, dobrobiti morske vode ne zaustavljaju se samo na koži. Kada tijekom kupanja progutamo malo morske vode, minerali u tragovima u morskoj vodi podržavaju naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Magnezij je važan mineral koji nam pomaže u funkcioniranju mišića i živaca, dok npr. natrij pomaže u reguliranju ravnoteže tekućine u tijelu.

Određena istraživanja čak pokazuju da morska voda može imati pozitivan učinak na imunološku funkciju te zdravlje probavnog i dišnog sistema.

Osim fizičkih dobrobiti, umirujući ritam valova i negativni joni prisutni u morskom zraku imaju izrazito pozitivan efekat na naše mentalno zdravlje. Sposobnost mora da smanji stres, ublaži tjeskobu i ispuni nas osjećajem mira je jedinstvena.

Zbog toga je ono prirodno utočište za sve koji traže predah od svakodnevnog života i revitalizaciju tijela i psihe.

Morska voda popravlja naše raspoloženje i poboljšava naše zdravlje na puno načina jer ovaj prirodni resurs sadrži riznicu regenerirajućih kvaliteta, dok nas istovremeno duboko povezuje s prirodom. 

Dobrobiti vode

Osim nevjerojatno iscjeljujućeg djelovanja na kožu, dobrobiti morske vode su sljedeće.

1. Jača imunološki sistem svojim prirodnim antibiotskim djelovanjem

2. Slana voda je odličan lijek za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, anemijom i visokom razinom šećera u krvi. Nakon kupanja u moru broj crvenih krvnih zrnaca povećava se između 5 – 20 posto, dok se broj bijelih krvnih stanica još više povećava.

3. Osim toga, redovno kupanje u hladnoj vodi pomaže u regulaciji antioksidativnih procesa u tijelu, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.

4. Elementi u tragovima i mikroorganizmi koji se nalaze u morskoj vodi također imaju antibakterijska svojstva i stoga djeluju kao prirodni antibiotici. Ove komponente apsorbira koža, pomažući u poboljšanju zdravlja i dobrobiti tijela.

5. Morska voda u kombinaciji s tjelovježbom izvrstan je lijek za bolove u kostima i mišićima, artritis te ako se oporavljate od operacije, kako biste ublažili ukočenost i tonirali mišiće.

6. Plivanje je dobar izbor tjelovježbe ako imate artritis jer stimulira cirkulaciju krvi, smanjuje ukočenost mišića i ublažava bol. Ujedno pomaže da vaši zglobovi budu fleksibilniji.

7. Osobama koje pate od astme, jakog kašlja, sluzi i drugih respiratornih problema liječnici često preporučuju odlazak na plažu, udisanje morskog zraka i kupanje u moru. Budući da je morska voda slana, iznimno je korisna osobama koje imaju česte upale sinusa, bronhitis ili pate od alergija.

8. Slana morska voda pruža olakšanje otvaranjem područja u sinusima i bronhima jer pomaže pokretačkim trepetljikama (cilijama) koje se nalaze na površini stanica koje oblažu dišne puteve, da pomaknu sluz i toksine, čisteći sinuse i pluća.

9. Gutanje malih količina morske vode tokom plivanja olakšava čišćenje debelog crijeva, potiče bržu detoksikaciju tijela i obnavlja tjelesnu energiju, posebno kod djece i iscrpljenih osoba.

10. Morska voda ubrzava proces regeneracije stanica, posebno kod onih oštećenih bolešću poput ciroze. Također pomaže eliminirati višak vode nakupljen u abdomenu koji se javlja zbog bolesti.

Lijek za hemoroide

Kad su u pitanju hemoroidi i morska voda, nova istraživanja pokazuju da svojstva morske vode, s obzirom da je bogata mineralima, pružaju olakšanje kod ovog učestalog stanja.

Tradicionalni tretmani poput krema i masti pružaju privremeno olakšanje i upravljanje simptomima. Međutim, lokalna primjena morske vode u njezi hemoroida efikasnije rješava korijenske uzroke zbog svog jedinstvenog protuupalnog i ljekovitog djelovanja.

Sprečava nesanicu 

Budući da morska voda smiruje nervozu i pomaže normalizirati krvni pritisak, plivanje i ronjenje i dan proveden na suncu prirodno će poboljšati raspoloženje i pridonijeti boljem snu, smanjenjem stresa i povećanjem fizičkog umora.

Zvukovi valova djeluju kao umirujući mehanizam koji može dovesti do dubljeg i mirnijeg sna.

Iako je potrebno još istraživanja, jedno je sigurno, morska voda je prirodna snaga s velikim potencijalom za poboljšanje ljudskog zdravlja.

Bilo da se radi o kupanju u valovima, šetnji uz obalu ili jednostavnom udisanju slanog zraka, ljekovita moć mora je neosporna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.