MOŽE BITI KORISNO

Kada je najbolje piti kafu: Izbjegnite negativne učinke kofeina

Stručnjaci otkrivaju da pravilnim odabirom vremena konzumacije kafe možemo izbjeći bilo kakve negativne učinke kofeina

X

D. H.

27.8.2024

Bez kafe mnogi ne mogu zamisliti svoj početak dana, a neki je vole piti i nakon ručka ili u popodnevnim satima. Iako se s kafom ne smije pretjerivati, dokazano je da ovaj napitak može imati dobrobiti za ljudsko zdravlje – ako se konzumira u umjerenim količinama. No, kada je, zapravo, najbolje vrijeme za piti kafu? I koliko kafe je previše?

Pozitivan utjecaj na zdravlje

Studije sugeriraju da dnevna šoljica kofeina može pozitivno utjecati na zdravlje srca i mozga, a kada se pažljivo konzumira - bez šećera - kafa može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u biljci kafe. Međutim, ne radi se samo o tome kako pijemo kafu, već i kada je pijemo. Stručnjaci otkrivaju da pravilnim odabirom vremena konzumacije kave možemo izbjeći bilo kakve negativne učinke kofeina.

Najbolje vrijeme za ispijanje kafe

“Kava sadrži kofein, koji je prirodni stimulans”, objasnio je za "Vogue" nutricionist Mugdha Pradhan, osnivač iThrivea. "To znači da može potaknuti vaš metabolizam povećanjem broja otkucaja srca i potrošnjom energije. Zato je ispijanje kafe ujutro – oko 90 minuta nakon buđenja – dobro, jer se usklađuje s prirodnim ritmom kortizola u tijelu."

Nadalje, konzumacija crne kafe prije vježbanja može poboljšati fizičke performanse i pospješiti sagorijevanje masnoće, a njena konzumacija nakon treninga također može pomoći u oporavku mišića.

Međutim, kafu ne bi trebalo piti odmah ujutro na prazan želudac jer to može potaknuti proizvodnju želučane kiseline i izazvati osjećaj nelagode. Stoga je kafu najbolje popiti nakon laganog obroka ili međuobroka - to također smanjuje rizik od skoka razine kortizola, koja će već biti na vrhuncu u ranim satima nakon buđenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.