STRUČNJAK OBJASNIO

Naučite jednom zauvijek: Samo se na ovoj temperaturi peru peškiri kako bi bili čisti, mirisni i mekani!

Evo, malog šalabahtera kako oprati peškire na najbolji mogući način.

Facebook

D. H.

31.8.2024

Jeste li primijetili kako kod pranja rublja uvijek nekako najviše problema izaziva pranje ručnika? Nikako da pogodite na kojoj temperaturi oprati peškire da budu na kraju mirisni, mekani i potpuno čisti?

Šokantno istraživanje stručnjaka za kupanje u Showers to You pokazalo je da uprkos peškirima koji sadrže do 94 miliona bakterija nakon samo tjedan dana korištenja, gotovo dva milijuna Britanaca svoje kupaonske ručnike pere samo jednom godišnje. Istraživanje je pokazalo da su muškarci ti koji ‘imaju pet puta veću vjerojatnost da će očistiti svoje ručnike samo jednom godišnje, u usporedbi s jedan posto žena‘. Također je utvrđeno da je trećina cijele Ujedinjene Kraljevine priznala da pere svoje kupaonske ručnike ‘samo jednom svaka tri mjeseca‘, što je otprilike 17 miliona ljudi.

Evo, malog šalabahtera kako oprati ručnike na najbolji mogući način.

Preporučena temperatura

Preporučena temperatura za pranje ručnika, slažu se iskusne domaćice, ovisi o njihovoj namjeni i stupnju zaprljanosti. Općenito, za svakodnevno pranje ručnika za ruke ili tijelo dovoljna je temperatura od 40-60 °C za uklanjanje nečistoća i bakterija. Za ručnike koji su jako zaprljani ili su bili izloženi tijelu ili površinama s bakterijama, preporučuje se pranje na temperaturama višim od 60 °C kako bi se osigurala potpuna dezinfekcija.

Prema Tomu Drakeu, DIY stručnjaku u Only Radiators ručnici mogu biti tvrdi i kruti zbog nakupljanja sapuna i deterdženta koji uzrokuju manje upijajući sloj na vašim ručnicima. Možda mislite da će puno omekšivača i vruće pranje održati vaše ručnike svježima, ali to zapravo može imati suprotan učinak.

-Topla voda bolje upija deterdžent, ostavljajući manje kemijskih tvari na vašim ručnicima, zbog čega se osjećaju krutima - rekao je za Daily Express.

Naravno, pritom je važno koristiti i dobar deterdžent, ne bilo koji. Potreban vam je onaj koji će skroz ukloniti prljavštinu, masnoću i bakterije. Za dodatnu dezinfekciju možete dodati izbjeljivač ili dezinfekcijska sredstva koja su posebno formulirana za tkaninu koju perete. Pazite da izbjeljivači nisu prejaki i da ne oštećuju tkaninu ručnika.

Materijal peškira

Materijal peškira također može utjecati na temperaturu pranja. Pamučni ručnici ili ručnici od mikrovlakana obično se mogu prati na višim temperaturama, dok ručnici od osjetljivijih materijala poput svile zahtijevaju nježniji pristup i niže temperature pranja kako se ne bi oštetila tkanina.

Osim pranja na odgovarajućoj temperaturi, važno je i redovito mijenjanje ručnika kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i neugodnih mirisa. Također, nakon pranja ručnike treba dobro osušiti na zraku kako ne bi došlo do stvaranja plijesni i gljivica.

Ako je moguće, izbjegavajte omekšivače, koji mogu smanjiti upijanje ručnika. Pridržavanjem preporuka za temperaturu pranja, korištenjem kvalitetnih deterdženata i dezinfekcijskih sredstava te pravilnom njegom ručnika nakon pranja, osigurat ćete da vaši ručnici budu čisti, mirisni i ugodni za korištenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.