LJEKARI ZA "AVAZ"

Svjetski dan spolnog zdravlja: Ozbiljne posljedice asimptomatskih infekcija

Žena treba redovno da se kontroliše, najbolje je jednom godišnje obaviti ginekološki pregled, papa test i pregled dojke, objašnjava dr. Drljević

Postoje različite spolno prenosive bolesti. Arhiv

DŽ. Redžepagić

4.9.2024

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se već godinama zalaže za sprečavanje spolno prenosivih bolesti.

Tako se 4. septembar obilježava kao Svjetski dan spolnog zdravlja, s ciljem podizanja svijesti o ovom važnom pitanju.

Stručnjaci medicine su za "Avaz" otkrili koje su to najčešće spolne bolesti te na koji način se prepoznavaju i prenose.

Dr. Kenan Drljević ističe da 85% svih karcinoma u fertilnom periodu otpada na genitalne karcinome i karcinome dojke, a zatim otkriva najučestalije spolne bolesti.

- Što se tiče spolnih bolesti, najčešće govorimo o HPV-u, ali i sifilisu ili HIV-u - objasnio je dr. Drljević.

Dr. Kenan Drljević. Ginekološka ordinacija Dr. Drljević

Dr. Mahira Jahić objasnila je na koji način dolazi do infekcije, a iznimno je važno napomenuti da mnoge bolesti ne izazivaju simptome.

- Spolne bolesti prenose se sa partnera na partnera seksualnim kontaktom, bilo vaginalnim, analnim ili oralnim. Danas najčešće seksualno oboljenje jeste HPV infekcija, postoji oko 220 tipova ovog virusa koji mogu izazivati kondilome i karcinom grlića maternice. Postoje HPV virusi visokog i niskog rizika, a smatra se da je muški partner asimptomatski nosilac HPV infekcije - rekla je dr. Jahić te dodala da se postoji još mnogo uzročnika različitih spolnih oboljenja:

- Osim HPV infekcije, značajna je i klamidija koja može proći bez ikakvih simptoma, a ima ozbiljne posljedice na plodnost i žene i muškarca. Postoji još mnogo uzročnika poput mikoplazme, herpes simpleka ili trihomonasa - objasnila je dr. Jahić.

Dr. Mahira Jahić. Avaz

Prevencija spolno prenosivih bolesti

S obzirom da postoji više vrsta kontracepcije, ljekari su otkrili i koji je najbolji način zaštite prilikom stupanja u odnose.

- Prezervativ je obično zaštita protiv spolnih bolesti, dok je oralna kontracepcija zaštita protiv neželjene trudnoće ali ne i protiv spolnih bolesti - objašnjava dr. Drljević te podsjeća na važnost pregleda:

- Žena treba redovno da se kontroliše, najbolje je jednom godišnje obaviti ginekološki pregled, papa test i pregled dojke.

Za kraj, dr. Jahić objasnila je kako spriječiti ove bolesti ili ih na vrijeme otkriti.

- Najprije je važno dobro poznavati partnera sa kojim se stupa u odnose. Za žene je važna godišnja kontrola gdje će uraditi ginekološki i ultrazvučni pregled, papa test i kolposkopiju. Ukoliko je bila sa rizičnim partnerom potrebno je uraditi briseve na spolno prenosive bolesti - dodala je dr. Jahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.