SAVJETI

Kako kuhati rižu da bi bila sigurna po zdravlje

Sudeći prema nedavnom istraživanju, kuhanje riže u vreloj vodi sve dok ne ispari može biti nedovoljno za uklanjanje arsena

Arsen dospijeva i u rižu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.9.2018

Jedna od najčešćih metoda kuhanja riže može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.

Sudeći prema nedavnom istraživanju, kuhanje riže u vreloj vodi sve dok ne ispari može biti nedovoljno za uklanjanje arsena. Zbog korištenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospijeva i u rižu, a ova hemikalija povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. Najsigurniji način za kuhanje riže je da je ostavite da se natopi tokom noći, a potom isperete više puta - sve dok voda ne bude prozirna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.