1. Sameljite u mašini za mljevenje mesa pola kilograma smokava. Najbolje su svježe smokve, ali pomažu i sušene. U ovu masu dodajte kašiku svježeg cimeta u prahu. Dobro promiješajte i uzimajte po jednu kašiku ove smjese tri puta dnevno prije jela. Ova smjesa eliminira pijesak iz bubrega.
2. Sameljite pet svježih smokava i dodajte tri kafene kašičice mljevenog badema. Sve dobro izmiješajte i pojedite. Poželjno je da svakodnevno pripremate i jedete svježu smesu koja blagotvorno utiče na zdravlje bubrega.
3. Za jačanje bešike izrendajte kafenu kašičicu jabuke i kafenu kašičicu luka pa pomiješajte sa kafenom kašičicom meda. Jesti ovo tri puta dnevno pola sata prije obroka. Svaki put praviti novu, svježu smjesu.
4. Komad svježeg djumbira isjeckati i preliti sa pola litra ključale vode. Dodati pola limuna isjeckanog na komadiće i jednu kašičicu meda. Ovaj čaj preporučuju liječnici u ruskim bolnicama. Čaj ispira bubrege i liječi ih od infekcija.
5. Uzmite četiri kašike svježeg hrena i prelijte čašom vrelog mlijeka. Kad se ohladi procijedite i popijte ovu tečnost u malim gutljajima tokom dana. Ako vam hren nije težak za želudac, ovo pijte tokom dvije sedmice. Odlično je za bubrege.
6. Uzmite brezovo lišće, hajdučku travu i narendan svjež celer, od svega po kašiku. Prelijte čašom ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Procijedite i popijte to u toku dana, u malim gutljajima.
7. Ako je kamen krenuo i osjećate bolove, odmah sipajte u kadu toplu vodu i lezite u kadu. Korisno je da se u tu vodu sipa i jak čaj od pelina. Ova topla kupka širi kanale i kamen će mnogo lakše i bezbolnije izaći. Dok ste u kadi, pijte puno tečnosti, čajeva, sokova...