ZDRAVLJE

Koristimo suncokretovo, preporučuju nam maslinovo...

Ako se pita naš novčanik, zadržat ćemo se na običnom suncokretovom ulju.

Suncokretovo rafinirano ulje ima dominantan položaj na tržištu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

9.4.2019

Kada je riječ o biljnim uljima, suncokretovo rafinirano ulje ima dominantan položaj na tržištu i gotovo svi ga koristimo. Da li baš moramo upotrebljavati ovo ulje kada su nam dostupna i druga biljna ulja koja su mnogo zdravija? 

Ako se pita naš novčanik, zadržat ćemo se na običnom suncokretovom ulju. Ako su u izboru presudni neki drugi, prije svega zdravstveni faktori, možemo izabrati između čitave lepeze zdravih ulja.

Svi smo čuli koliko je maslinovo ulje zdravo, a mnogi ga redovno koriste. O njemu je bilo govora i ranije, ali postoje i neka manje poznata, a isto tako zdrava ulja, koja možete pronaći u najbližoj bioprodavnici.

Susam i koštice grožđa

Susamovo ulje je dobijeno od sjemena susama. Osim što se koristi za kuhanje u južnoj Indiji, upotrebljava se i kao poboljšač ukusa u afričkim i jugoistočnim azijskim kuhinjama. Ima prepoznatljivu aromu i ukus i popularno je u alternativnoj medicini.

Susamovo ulje bogato je linolnom kiselinom i oleinskom kiselinom. Sadržaj vitamina E je 0,2 mg a vitamina Ka 1,8 mg. Ulje ne sadrži nikakve ugljene hidrate, proteine i vlakna. Količina holina je jedan posto.

Sjeme susama ima puno vitamina i minerala. Tu su bakar, cink, magnezij, željezo i naravno – kalcij. Ulje tokom proizvodnje zadržava dosta ovih blagotvornih minerala, posebno cinka i bakra.

Ovi minerali pomažu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, cirkulaciji krvi i metabolizmu. Bakar je poznat po svojim antiinflamatornim osobinama i pomaže u smanjivanju artritisnog bola, oticanju zglobova i jačanju kostiju.

Ulja od susama sadrži željezo i zato je ono jedan od najprikladnijih kućnih lijekova za anemiju, kao i druge probleme sa nedostatkom ovog minerala. Prema istraživanju rađenom u Indiji, susamovo ulje utiče na smanjenje krvnog pritiska i povećava antioksidativan status kod hipertenzivnih pacijenata.

Ono sadrži aminokiselinu poznatu kao tirozin, koji je direktno povezan sa serotoninskom aktivnošću. Serotonin je neurotransmiter koji utiče na naše raspoloženje. Neuravnoteženost može dovesti do depresije i stresa.

Prema istraživanjima, upotreba susamovog ulja u ishrani pomaže u proizvodnji serotonina, što zauzvrat pomaže smanjenju stresa i depresije. Ovo ulje i ima protivupalna svojstva, pomažete u borbi protiv različitih bakterija.

Neželjeni efekti upotrebe susamovog ulja u ishrani mogu biti povećanje težine, divertikuloza, alergijske reakcije kod osoba koje su preosjetljive na susam, anafilaksija, dijareja, pa čak i pobačaj.

Drugo zanimljivo i zdravo ulje raste – u vinogradu. Ulje koštice grožđa je nusproizvod u proizvodnji vina. Ukoliko je riječ o rafiniranom ulju, ono se zagrijava na vrlo visokim temperaturama koje donekle neutraliziraju njegova pozitivna svojstva.

Dobra stvar je ta što ga možete koristiti i za termičku obradu, a ne samo kao salatni preliv. Ulje od koštica grožđa koje je hladno prešano bolji je izbor od rafiniranog, jer bilo koje ulje koje se pregrijava – degradira.

Ovo je ulje bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a to su uglavnom omega-3 i omega-6 masne kiseline. Omega-3 su korisne za srce i krvotok i treba ih u ishrani češće upotrebljavati nego zasićene masti i transmasti.

Ulje koštice grožđa je dobar izvor vitamina E, čak i bolji od maslinovog ulja. Ovo ulje može biti dio zdrave ishrane kada se konzumira umjereno. Ima neutralan ukus i dobro se kombinira sa mnogim receptima.

Također će pomoći da vaša koža izgleda mlađe, a da kosa bude jača i bujnija. Nema poznatih neželjenih efekata konzumiranja ulja koštice grožđa, ali ljudi koji su alergični na grožđe ne smiju ga koristiti.

 Lan, kikiriki i orah 

Sjeme lana ima povoljan uticaj na zdravlje jer obezbeđuje proteine i vlakna, podstiče apetit i često se koristi u dijetama. Za razliku od ulja koštica grožđa, ovo ulje je mnogostruko bogatije omega 3 masnim kiselinama. Utvrđeno je da 1 kašika (15 ml) sadrži čak 7,2 mg omega 3 masnih kiselina. Ova količina zadovoljava, a čak i premašuje dnevne potrebe.

Ulje od lanenog sjemena sadrži alfa-linolensku kiselinu, oblik omega 3 masne kiseline koja se u malim količinama pretvara u aktivne oblike omega 3, kao što su EPA i DHA.

U jednoj studiji, upotreba 1 kašike ulja od lanenog semena tokom 12 nedjelja dovelo je do znatnog smanjenja nivoa krvnog pritiska. Ono također može poboljšati elastičnost arterija, a efikasno je i kod zatvora.

Ulje od kikirikija se uobičajeno koristi za kuhanje, naročito za prženje i to najviše u Kini, Južnoj Aziji i jugoistočnoj Aziji. Dok ulje od kikirikija ima neke zdravstvene koristi, takođe ima i neke značajne nedostatke. Velika količina omega 6 masti koje sadrži ulje od kikirikija nije najpoželjnija, i to je jedna od mana ovog ulja.

Ulje od kikirikija se koristi za smanjivanje holesterola i utiče na smanjenje apetita kao pomoć kod osoba na dijetama. Također je dobar izvor vitamina E, a utječe i na smanjenje nivoa šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom.

Orasi su oduvijek poznati kao odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Tako je i ulje od oraha bogato omega 3 masnim kiselinama. Pored očiglednih svojstava na zdravlje kože i kose, orahovo ulje pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija, ali i drugih zdravstvenih problema.

Upotreba ulja od oraha u ishrani pomaže smanjenju nivoa holesterola u organizmu. Ovim se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ulje sadrži melatonin koji promoviše spavanje i reguliše ga. Dobro je za osobe koje pate od nesanice.

Ljekovita svojstva kokosa

Ulje od kokosa mnogi smatraju „superhranom”. Ono je bogato zdravim zasićenim mastima koje imaju različite efekte od većine drugih masti u ishrani jer mogu povećati sagorijevanje masti i obezbijediti tijelu i mozgu energiju. Također podižu nivo dobrog HDL holesterola u krvi, što je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Većina masti u ishrani se naziva trigliceridima dugog lanca, ali masti u kokosovom ulju su poznate kao trigliceridi srednjeg lanca. Kada koristite ove vrste masti, one idu direktno u jetru, gdje se upotrebljavaju kao brzi izvor energije ili se pretvaraju u ketone koji mogu imati snažne prednosti za mozak i istražuju se kao tretman epilepsije, Alzheimerovog i drugih stanja.

Interesantna osobina masnih kiselina u kokosovom ulju je da mogu smanjiti glad. Ovo se odnosi na način na koji se masti metaboliziraju jer ketoni mogu imati efekat smanjenja apetita.

Ketogena dijeta podrazumeva ishranu sa vrlo malo ugljenih hidrata i sa velikim količinama masti, što dovodi do znatno povećane koncentracije ketona u krvi. Iz nekog razloga, ovakva ishrana dramatično smanjuje stopu napada kod epileptične djece, čak i kod onih koji nisu imali uspjeha sa više različitih vrsta lijekova.

Kokosovo ulje može pomoći da pretvorite loš LDL holesterol u manje štetan oblik. Zbog toga ulje od kokosa bi moglo biti najbolje za zdravlje srca u poređenju sa mnogim drugim uljima. No, ono je i dalje veoma kalorično, tako da ga u ishrani treba koristiti oprezno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.