Sjemenke lana sadrže veliku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, ali i nervnog sistema i uopšteno obrambenog sistema organizma.
Stručnjaci preporučuju jednu kašiku lanenih sjemenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, čorbu, vodu, smutije… Evo zašto bi ih trebalo jesti:
1. Dobre su za mozak
Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dvije supene kašike lanenih sjemenki dnevno.
2. Za bolju probavu
Lanene sjemenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tijela. Također mogu riješiti mnoge probavne tegobe, poput zatvora i neredovne stolice.
3. Održat će vas sitim
Ove sjemenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može podstaknuti mršavljenje.
4. Štite srce i smanjuju holesterol
Studija iz časopisa "Hypertension" otkrila je da je linolna kiselina, glavna komponenta lanenih sjemenki, povezana s nižim sistoličkim krvnim pritiskom, kao i sa smanjenim rizikom od hipertenzije.
5. Pomažu kod mršavljenja
Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, suzbijaju glad i pomažu kod gubitka kilograma.
6. Štite od raka
Nekoliko istraživanja sugerira da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži lignane za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni mogu pomoći u zaštiti od raka i to zato što blokiraju enzime koji su uključeni u metabolizam hormona i ometaju rast i širenje tumornih ćelija.