Koliko god pokušavate osnažiti imunitet, i vaš, a i članova vaše porodice, ponekad ipak može doći do infekcije. U tom slučaju medicina preporučuje korištenje antibiotika.
Nažalost, antibiotici nisu bezopasni jer uz patogene bakterije uništavaju i milione „dobrih“ bakterija neophodnih za pravilan rad probave.
Ali tu su i prirodni antibiotici. Za razliku od klasičnih lijekova, oni nisu štetni po zdravlje, ne uništavaju crijevnu floru i ne uzrokuju stvaranje rezistentnih bakterija. Nekoliko je najkorisnijih darova prirode s antibiotskim svojstvima.
1. Ekstrakt sjemenki grejpa - Brojna istraživanja potvrdila su da ekstrakt sjemenke grejpa djeluje protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Do sada bakterije nisu razvile rezistenciju (otpornost) na ovaj prirodni antibiotik.
2. Bijeli luk - Od brojnih blagodati bijelog luka najpoznatija su njegova antibakterijska svojstva. Istraživanja su potvrdila da je bijeli luk učinkovit protiv različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.
3. Koloidno srebro - To je prirodan i siguran antibiotik. Uništava više od 650 uzročnika bolesti, uključujući viruse, bakterije i gljivice. Naučno je dokazana moć ionsko-koloidne srebrene vode kao antibiotske supstance i odličnog sredstva protiv infekcija.
4. Propolis - Ljudi ga odavno koriste kao prirodni antibiotik. On štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od farmaceutskih antibiotika, propolis djeluje i na viruse. Učinkovit je i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika.
5. Vitamin C - Ljudi odavno poznaju dobrobiti i svojstva vitamina C i koriste ga u preventivne svrhe. Brojna istraživanja o djelovanju vitamina C na viruse i bakterije potvrdila su da je on na prvom mjestu kada je u pitanju prevencija infekcija.
6. Ulje origana - Sadrži ljekoviti sastojak karvakrol koji ima snažna antibakterijska svojstva. Potvrđeno je da je ulje origana uspješno bori protiv 25 različitih bakterija, uključujući i one koje su razvile otpornost na farmaceutske antibiotike.
7. Ekstrakt lista masline - Listovi masline poznati su po antimikrobnim svojstvima koja maslinu štite od patogenih mikroorganizama. List masline je jak antioksidans koji djeluje protuupalno i ublažava bol.