Ako volite često nešto grickati, imamo odličan prijedlog - loše grickalice zamijenite zdravim! Umjesto kojekakvih keksića i biskvita, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i cijeli organizam.
Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistacijama, indijskim orasima ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.
Što god izabrali, počastit ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.
Ako želite namirnicu koja štiti srce, regulira težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!
Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu
Pistacije su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.
Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra.
Ako imate manjak željeza u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe. Također, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na reguliranje tjelesne težine. Zahvaljujući ujdelu vlakana, bjelančevina i masti pistcije brzo stvaraju osećaj sitosti.
No, bitno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistacijama svakako treba biti umjeren! Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatonća da nećete pretjerati s njihovom količinom.
Ljekovita svojstva pistcija
Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.
Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i svana.
Dobrobiti pistacija:
- pomažu kod anemije,
- doprinose regulaciji tjelesne težine,
- čuvaju zdravlje očiju,
- snižavaju loši (LDL) holesterol,
- smanjuju rizik od srčanih bolesti,
- sprečavaju razvoj dijabetesa,
- jačaju imuni sistem,
- štite od raka kože,
- reguliraju probavu,
- štite kožu od štetnih uticaja,
- čuvaju zdravlje nervnog sistema.
Za zdrav doručak
Pistacije možete da konzumirate kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate, sladoled i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji. Poseban specijalitet je baklava sa pistacijama.
Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistacija i lanenih ili čia sjemenki.
- Recept - jogurt (250 ml), pistacije (2 kašike), čia sjemenke (1 kašika), sjemenke lana (1 kašika) i začini (po želji).
U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia sjemenke ne bi previše nabubrile.
Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.