Sjemenke lana bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No, da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene, jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada.
Kao blagi laksativ, djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, ali bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.
Laneno sjeme, također, djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama, imaju blagotvoran učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva. Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju holesterola i liječenju ateroskleroze.