Začini su obavezni dio svake kuhinje. Osim što jelu daju bogatiji okus i miris, oni se također mogu pobrinuti za naše zdravlje jer svojim ljekovitim svojstvima pozitivno utječu na naš organizam. No, znate li koji se začin slaže s kojim jelom?
Bosiljak
Njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. Bosiljak je maleni grm koji može narasti od 30 do 60 centimetara. Listovi su svijetlozelene boje i rastu nasuprotno jedan drugome, a dovoljno je lagano proći prstima po njima i već se može osjetiti njihov poseban miris.
Sljubite ga s paprikama, patlidžanom, krumpirom, tikvicama i rajčicama. Dobro paše uz sireve, piletinu, ribu. Izvrstan je i u marinadama i preljevima za salate.
S kojim se začinima slaže?
Koristite ga u paru s češnjakom u prahu, ružmarinom, majčinom dušicom, mažuranom i origanom.
Lovor
Gorkog okusa, lovor se slaže s krumpirima, rajčicama i gljivama, a koristite ga u kuhanju s grahoricama, lećom i školjkašima. Izvrstan je u supama, varivima, temeljcima i rižotu.
S kojim se začinima slaže?
Lovor koristite zajedno s origanom, kaduljom, timijanom i mažuranom.
Kajenski papar
Prema nekim istraživanjima, dodavanje pola žličice kajenskog papra može pojačati okus jela koje pripremate, ali i omogućiti tijelu da sagori više masti nego bez njega. Koristite ga u kombinaciji s povrćem poput patlidžana, krumpira, tikvica, kukuruza, paprike i rajčica. Slaže se s piletinom, ribom i govedinom te posebno dobro obogaćuje rižu, preljeve za salatu, umake i marinade.
S kojim se začinima slaže?
Slaže se s kimom, paprikom u prahu i cimetom.
Kim
Dimljenog, zemljastog okusa, kim je začin koji produbljuje okus patlidžana, rajčica, tikvica, mrkve, kukuruza i mahuna. Dobro se slaže s grahoricama, piletinom, govedinom, ribom i tofu sirom, a sjajan je u curry umaku, riži, supi, umacima i marinadi.
S kojim se začinima slaže?
Kim sljubite s češnjakom u prahu, kurkumom, đumbirom, cimetom i origanom.