KORISNO

Ovo su razlozi pojave bola u kuku

Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol, genetska predispozicija...

Uzroci mogu biti različiti. Facebook

Z. K.

18.7.2024

Bol u donjem dijelu tijela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti. Ako bol, koji osjećate, dolazi iz donjeg dijela leđa, kuka ili iz oba smjera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javlja u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku, navode stručnjaci.

Artritis 

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.

U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol, genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

Hernija diska 

To je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomjeriti i slomiti. Može doći do prijeloma ili oštećenja usljed lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

Spinalna stenoza 

Ona označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja. 

Sindrom sakroilijačnog zgloba 

Radi se o zglobu koji apsorbira sve „udarce“ između gornjeg dijela tijela, karlice i nogu. Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.

Uganuća i istegnuća

Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku. Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje. Ove povrede mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

Uklješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija. Može se javiti ako vam se pomjerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti. Uklješten živac može uzrokovati bol u leđima, nozi i kuku.

Pojava čvrstih fleksora kuka. Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju. Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće, a mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa, ali i kukovima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.