OPREZ

Bolest koja napada većinom žene: Toplo vrijeme pojačava muke s proširenim venama

koro 90 posto pacijenata žali se na bol i težinu u nogama, grčeve u mišićima, brzo zamaranje nogu prilikom hoda, svrab i otok nogu

Treba raditi na promjeni stila života. Društvene mreže

Z. K.

1.8.2024

Toplo vrijeme ne prija osobama s proširenim venama, jer se zbog širenja krvnih sudova na toploti tegobe pojačavaju. Skoro 90 posto pacijenata zbog toplote žali se na povećane tegobe: bol i težinu u nogama, grčeve u mišićima, brzo zamaranje nogu prilikom hoda, svrab i otok nogu.

Životni stil

Varikozne vene mogu da se jave u bilo kom dijelu tijela, ali najčešće su na nogama. Proširene vene se nazivaju i „ženskom bolešću” jer se mnogo češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Najvažnije je djelovati na faktore koji dovode do bolesti. Prije svega, treba smanjiti tjelesnu težinu, izbjegavati duže stajanje u mjestu ili sjedenje prekrštenih nogu, kada god je moguće, podići noge iznad nivoa srca.

Treba raditi na promjeni stila života, biti fizički aktivan, recimo plivanje, vožnja bicikla i šetnja veoma su dobri za vene. Odjeća i obuća trebaju biti udobni i da ne stežu pretjerano. Treba izbjegavati pretjerano zagrijavanje i sunčanje nogu, a korisno je noge tuširati hladnom vodom ili završiti kupanje ili tuširanje laganom masažom nogu pokretima nagore - prema srcu.

Šta raditi

Dugotrajno sjedenje ili stajanje treba kombinirati s hodanjem ili vježbanjem mišića nogu (pri dugotrajnim putovanjima pomjerati stopala gore-dolje, nalik na pokrete „pumpanja”). Uvijek je bolje hodati ili trčati nego stajati u mjestu, bolje je ležati ili sjediti podignutih nogu nego sjediti prekrštenih nogu ili pustiti noge da vise, samo su neki od savjeta za olakšavanje tegoba.

Dug spisak rizika

Ne zna se tačan uzrok pojave proširenih vena, smatra se da je „krivac” kombinacija više faktora rizika: nasljedni (bolest članova porodice, naročito po ženskoj liniji), gojaznost, hormoni (posebno u trudnoći i menopauzi). Neke profesije, naročito one gdje se mnogo stoji ili sjedi, rizične su za pojavu proširenih vena. Povećan je rizik i kod onih koji su imali ranije hirurško liječenje vena, koriste kortikosteroide, imaju česte povrede kože. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.