ZASTUPNIK NAŠE STRANKE

Mioković: Mladić je za genocid presuđeni ratni zločinac, a Izetbegović prvi predsjednik Republike BiH u vrijeme agresije

Za početak, sredimo barem istorijske udžbenike - napisao je Mioković

Anadolija

D. H.

jučer

Povodom izjave visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je izjednačio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladić s prvim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem, na svom Facebook profilu oglasio se Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti.

"Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića… neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte, omogućite ovoj djeci da uče i donose vlastite odluke”, rekao je Christian Schmidt i pokazao da nema ama baš nikakav senzibilitet u najmanju ruku za istoriju BiH.

Kroz svoje školovanje u udžbenicima sam gledao slike i Hitlera i Pavelića i Draže i Tita i Churchila i nema čije nisam. Međutim, uz te slike bile su jasno napisane i činjenice o svakom od njih i, da, mi smo donosili vlastite odluke. Bez obzira što je o Hitleru napisano da je, između ostalog, odgovoran za Holokaust, stravična ubistva šest miliona Jevreja, i danas imamo njegove sljedbenike. Jasno je bilo rečeno da je Pavelić bio vođa ustaškog pokreta, predsjednik fašističke satelitske države NDH i odgovoran za ubistvo na hiljade Srba, Jevreja, Roma, komunista i drugih političkih neistomišljenika, i danas imamo njegove sljedbenike. O sljedbenicima Draže Mihailovića da ne govorimo, njih je možda danas ponajviše, iako smo i o njemu imali jasno prezentirane činjenice o stravičnim zločinima nad muslimanima, komunistima, ali i Srbina, o saradnji s okupatorom, itd.

Imamo, naravno, i one koji kao istorijski ispravnu ličnost percipiraju Tita o kojem smo također imali ispisane isključivo pozitivne činjenice.

Šta hoću reći.

Nije problem u slici Ratka Mladića niti u slici Alije Izetbegovića, problem je u njihovoj prezentaciji. Ratko Mladić je za genocid presuđeni ratni zločinac, a Alija Izetbegović je prvi predsjednik Republike BiH i u vrijeme agresije vrhovni politički i vojni autoritet svih nas koji smo bili pod njegovom komandom, a posebno pripadnika naroda, Bošnjaka, nad kojima je genocid izvršen.

To treba učenicima reći pa onda neka donose odluke, bez svjetonazorskih i ideoloških interpretacija. Ne sumnjam da će time biti umanjen broj onih koji će i dalje poštovati Mladića, ali to već nije stvar istorije već nekih drugih stvari u kojima odgovornost leži i na nama političarima, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice, i na kulturnim radnicima, medijima, itd. No, za početak, sredimo barem istorijske udžbenike - napisao je Mioković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.