GLOBUS

Megan nije prva Amerikanka u kraljevskoj porodici: Njena prethodnica umalo uništila monarhiju

Blic.rs

6.5.2018

Američka glumica Megan Markl (Meghan Markle) ulazi u britansku kraljevsku porodicu pod drastično drugačijim okolnostima od svoje sunarodnjakinje Volis Simpson, koja se kruni pridružila tridesetih godina prošlog stoljeća, a od čijeg imena još drhte u Bakingemskoj palači.

Iako su obje bile razvedene, vremena su se toliko promijenila da se Markl smatra osobom koja može revitalizirati monarhiju u 21. stoljeću, dok se za Simpson smatralo da je može dokrajčiti.

Kako navodi "Jutarnji.hr", Edvard VIII bio je primoran abdicirati 1936. godine, samo nekoliko mjeseci nakon stupanja na tron, da bi se mogao oženiti Simpson. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svjetskog rata. Sjenka koja je ostala iza te 1936. teško će se moći ignorirati na dan vjenčanja Markl i princa Herija (Harry) 19. maja, prenosi Blic.rs.

Štaviše, ceremonija će, kako je najavljeno, biti održana u Kapelici, zapadno od Londona, u istoj crkvi gdje je 1986. održan ispraćaj Volis Simpson. Vojvotkinja od Vindzora, što je postala udajom za Edvarda, sahranjena je pored svog supruga, 10 minuta pješke od Royal Burial Grounda, gdje će se održati vjenčanje.

- Pažljivo slušajte pjevanje hora dok Megan bude hodala prema oltaru - istakao je novinar Endru Morton (Andrew Morton), koji piše o kraljevskoj porodici, jer će se čuti kako se sahranjeni kralj Edvard "okreće u grobu".

- On je zbog ženidbe rastavljenom Amerikankom morao napustiti prijestolje, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana otvorenih ruku - rekao je Morton, koji je ove godine pisao biografije i o Volis i Markl, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom miješanog porijekla iz Los Anđelesa.

- Porodica Volis Simpson bila je vlasnik robova, dok su potomci majke Megan Markl i sami bili robovi - naglasio je za AFP.

Edvard i Volis "bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u posljednjih 80 godina", zaključio je.

Utjecaj Volis na Edvarda zabrinula je krunu. Ona je smatrana politički, vjerski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edvard oženio ne odričući se svoje titule, uprkos savjetu britanskog premijera Stivena Boldvina (Stephen Baldwin), koji je smatrao da i narod treba da odlučuje o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala dati ostavku i time bi nastala kriza.

Ipak, Edvard nije to učinio, a par se vjenčao u francuskom dvorcu. Te su godine posjetili Adolfa Hitlera, što je izazvalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da par simpatizira naciste. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima.

Edvardovo odstupanje s prijestolja viđeno je kao sebičan i neodgovoran čin, kao odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov nasljednik i brat, kralj Džordž VI (George) pokušao je da od monarhije stvori upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smjer nastavila je i njegova kćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markl će se dobro uklopiti u takav svijet. Bila je zastupnik Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena i globalni ambasador za humanitarnu agenciju 'World Vision Canada''.

- Ona je mogla biti diplomata, političarka, advokat. Svakako je spremna za kraljevsku porodicu, dokazala se - smatra Morton.

Markl i Volis na dva su kraja ere promjena u dinastiji Vindzor i britanskom društvu koje je danas multietničko, manje vezano za anglikanski vjerski moral i u kojem četiri od deset brakova završe razvodom. Na prijelazu stoljeća se razvelo troje kraljicinih najstarijih sinova.

Čarls (Charles), nasljednik trona, 2005. se vjenčao svojom drugom suprugom Kamilom (Camila). I ona se ranije razvela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.