TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Izrael mora zaustaviti masakre u Gazi i odustati od širenja sukoba u regiji

Izrael bi trebao prestati insistirati na nastavku ovih masakra i okončati te nehumane napade

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

7.7.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u nedjelju je kritizirao postupke Izraela u regiji, pozivajući ga da zaustavi nehumane napade na Gazu, javlja Anadolija.

Izrael bi trebao prestati insistirati na nastavku ovih masakra i okončati te nehumane napade, rekao je predsjednik Erdoan u avionu novinarima na povratku iz Njemačke, gdje je sinoć pratio četvrtfinalnu utakmicu EURO 2024 Turske-Holandija u kojoj je Turska poražena, rezultatom 1:2.

- Do danas je Izrael inzistirao na napadima i nastavljenim masakrima. Izrael je taj koji gazi ljudska prava i međunarodno pravo - dodao je.

Erdoan je također izrazio zabrinutost zbog regionalnih ambicija Izraela, rekavši:

- Oni (izraelski čelnici, op.a.) prijete Libanonu da će sami sebi olakšati. Izrael mora odustati od svoje namjere da širi sukobe u regiji.

Osvrćući se na odnos njegove zemlje i Sirije, Erdoan je također signalizirao potencijalno otopljavanje odnosa.

- Onog trenutka kada Bashar al-Assad poduzme korak prema poboljšanju odnosa s Turskom, mi ćemo uzvratiti istim pristupom - rekao je, ističući spremnost za popravljanje odnosa:

- Uputit ćemo poziv Asadu. Želimo vratiti odnose Turske i Sirije na istu tačku kao u prošlosti.

Govoreći i o Iranu, Erdoan je kazao kako je to važan susjed s kojim imaju historijske veze, te kako očekuje da će se tursko-iranske veze razvijati u pozitivnom smjeru u novom razdoblju.

Erdoan je također istaknuo strateško partnerstvo s Velikom Britanijom, obećavši da će ga dodatno ojačati.

- Nastavit ćemo jačati odnose s našom saveznicom Velikom Britanijom na svakom polju u novom razdoblju - rekao je Erdoan.

Erdoan an se kratko osvrnuo i na nedavnu odluku UEFA-e da suspendira turskog defanzivca Meriha Demirala zbog gestikulacije "sivog vuka - te kazao kako je to politička odluka.

- Dvije utakmice zabrane igranja Merihu od strane UEFA-e bacile su ozbiljnu sjenu na prvenstvo. To je nemoguće objasniti, to je čisto politička odluka - mišljenja je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.