Prema studiji koju je vodio dr. Raj Mehta (Raaj), profesor Harvard Medical škole i ljekar u Massachusetts General bolnici, SAD, narandža stimulira bakteriju koja utječe na proizvodnju serotonina i dopamina koji podižu raspoloženje.
Objašnjenje za ovo otkriće pronalazi se u činjenici da citrusi stimuliraju razvoj Faecalibacterium prausnitzii, vrstu bakterije koja se nalazi u ljudskim crijevima, te tako utječe na proizvodnju neurotransmitera serotonina i dopamina – dva biološka molekula za koja se zna da podižu raspoloženje.
Utječe na raspoloženje
Na osnovu velike baze podataka Nurses’ Health Study II (NHS2), započete 1989. godine s ciljem da se pronađu faktori rizika za glavne hronične bolesti kod žena, naučnici su istraživali kako citrusi utječu na raspoloženje. Baza uključuje više od 100.000 žena i na svake dvije godine pruža istraživačima detaljne informacije o njihovom načinu života, ishrani, upotrebi lijekova i zdravlju. Naučnici su zato odlučili da iskoriste te podatke kako bi potražili dokaze da su medicinske sestre koje su jele mnogo citrusa imale niže stope depresije u budućnosti od onih koje ih nisu konzumirale.
Dr. Mehta kaže da je tim istraživača otkrio kako konzumiranje jedne srednje narandže dnevno može smanjiti rizik od razvoja depresije za gotovo 20 procenata. Pokazalo se da je taj efekt specifičan baš za citruse.
Bakterija F. prausnitzii
Istraživači su, naprimjer, analizirali uzorke stolice tokom godine. Koristeći rezultate sekvenciranja DNK iz tih uzoraka stolice, tražili su veze između unosa citrusa i određenih vrsta bakterija u mikrobiomu crijeva. Primijetili su da se izdvojila jedna vrsta bakterija – F. prausnitzii. Naime, nje je bilo više kod ljudi koji nisu bili depresivni nego kod onih koji jesu, a konzumiranje mnogo citrusa je također imalo veze s visokim nivoom ove bakterije. Na osnovu toga je utvrđeno da F. prausnitzii bakterija može dovesti u vezu konzumaciju citrusa s dobrim mentalnim zdravljem.