NOVA SUPERHRANA

“Zlato Inka”: Zamjenjuje šećer, smanjuje upale, podmlađuje kožu...

Stručnjaci smatraju da ova popularna voćka može postati sljedeća superhrana zbog svojih zdravstvenih koristi

Južnoameričko voće lukuma. Zdravirecepti.com

I. P.

17.4.2025

Jeste li čuli za lukumu? Ovo popularno južnoameričko voće trenutno se promovira kao zdravija alternativa šećeru. Osim što se koristi kao zamjena za zaslađivanje, ovo voće (koje se često suši, melje i prodaje u obliku praha) prepuno je hranjivih tvari, više nego drugi zaslađivači, a sadrži i proteine i vlakna.

Vjerovatno ste već čuli pojam „superhrana“. Obično se taj izraz odnosi na namirnice izuzetno visokih nutritivnih vrijednosti, bilo da su bogate antioksidansima, sadrže obilje vitamina i minerala ili donose značajne zdravstvene prednosti. Iako su nam namirnice poput bobičastog voća, avokada i jogurta poznate po tome što svojim hranjivim sastavom nadmašuju očekivanja, ta kategorija se neprestano širi kako nove namirnice postaju popularne. Neki stručnjaci smatraju da lukuma može postati sljedeća superhrana o kojoj ćemo sve više čuti, upravo zbog svojih zdravstvenih koristi i potencijala koje ima kao alternativa šećeru.

Šta je lukuma?

Iako bi to za neke moglo biti novost, nova superhrana nije baš nepoznata u mnogim dijelovima svijeta. Lukuma je žućkasto-smeđe voće koje raste na stablu Pouteria lucuma, a rađa u dolinama ispod Anda širom Perua, Bolivije, Ekvadora i Čilea. U Južnoj Americi nije neuobičajeno vidjeti da se ovo voće prodaje, a ljudi uglavnom jedu meso, dok kožu i sjemenke bacaju.

Poznata i kao “zlato Inka”, lukuma posjeduje bogat spektar okusa koji podsjeća na slatki krompir, karamelu, javorov sirup i butterscotch. Zbog svoje škrobaste i donekle krupne teksture, meso voća se često melje u kašu ili suši i pretvara u prah prije konzumacije. Tradicionalno, taj postupak je pomogao da lukuma postane popularan zaslađivač (pa čak i aromatizator za sladoled). U Sjedinjenim Državama nije neuobičajeno vidjeti je u specijaliziranim trgovinama kao alternativu šećeru.

Je li hranjivija od prosječnog zaslađivača?

Većina alternativnih zaslađivača smatra se “manje lošom” opcijom u usporedbi s tradicionalnim šećerom. Ali u slučaju lukume, zapravo, dobivate dodatne hranjive koristi.

Prema “Healthlineu”, jedna kašika praha od lukume sadrži jedan gram proteina i dva grama vlakana. Istovremeno, sadrži samo tri grama šećera, šest grama ugljikohidrata i ne sadrži masti.

Nadalje, lukuma nije samo efikasan način da ispunite dnevne prehrambene potrebe, nego je također izuzetno bogata antioksidansima. Studije su utvrdile da je lukuma dobar izvor polifenola i karotenoida, kao i ksantofila i visokih nivoa vitamina C.

Korisna za zdravlje

Lukuma sadrži složene ugljikohidrate u obliku škroba i vlakana, umjesto jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u stolnom šećeru. To može pomoći poboljšanju inzulinske osjetljivosti, prema “Healthlineu”. Također, neka ograničena istraživanja pokazuju da lukuma može djelovati protiv enzima alfa-glukozidaze, koji je povezan s naglim skokovima nivoa šećera u krvi – što je slično djelovanju nekih lijekova za dijabetes.

Ne samo da su polifenoli i karotenoidi poznati po tome što pomažu u smanjenju hroničnih upala, već i topiva i netopiva vlakna pridonose zdravlju crijeva čime se dodatno smanjuje upala. U konačnici, to može pomoći u prevenciji raka i srčanih bolesti, prema “Healthlineu”.

Zdravlje srca također može imati koristi. Istraživanja su pokazala da polifenoli mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska, a jedno in vitro istraživanje iz 2009. otkrilo je da lukuma može djelovati kao inhibitor enzima angiotenzin I-konvertaze (ACE). Iako to sugerira da bi voće moglo pomoći u regulaciji krvnog pritiska, istraživači upozoravaju da je potrebno više informacija.

Osim ovih glavnih benefita, koristi od lukume se nastavljaju: visoki nivoi vitamina C i antioksidansa podržavaju zdravlje imunološkog sistema i pomažu u održavanju mlađeg izgleda kože, dok antofili prisutni u voću mogu pomoći u zaštiti od starenja vida.

Kako uključiti lukumu u svoju prehranu?

Prema stručnjacima, potrebno je napraviti samo nekoliko manjih promjena da biste uključili lukumu u svoju prehranu.

- Iako se može koristiti za zaslađivanje hrane, prašak od lukume nije tako sladak kao šećer te ga treba udvostručiti u receptima ako zamjenjujete šećer. Ili možete koristiti lukumu u kombinaciji sa šećerom, kako biste dobili više okusa u hrani uz manju količinu šećera - kaže nutricionistica Vanesa King (Vanessa) za magazine “First For Women”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.