Ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme ili održati postojeću težinu jedu hranu s ograničenom količinom namirnica. Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze, zbog čega se s vremenom opet ugoje. S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.
Stručnjaci iz Finske proučavali su prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri mjeseca. Istraživači, s doktoricom En-Linom Vurinen (Ann-Leen Vuorinen) na čelu, otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.
Voće je bilo najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mliječne proizvode jelo je njih 41 posto, dok je konzumaciju ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlijekom odabralo 33 posto osoba. Iako se hljeb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika svoj dan počinje ovom vrstom hrane.
Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak pije kafu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći.