KORISNO

Napravite nevenovu mast: Potrebna su vam samo tri sastojka

Gotovo da nema kožne bolesti kod koje nevenovo ulje ili nevenova mast neće pomoći

Nevenovu mast možete koristiti za njegu kože cijelog tijela. Printscreen

E. Ag.

17.4.2023

Neven je biljka kojoj se pripisuju mnoga ljekovita svojstva. S razlogom, jer gotovo da nema kožne bolesti kod koje nevenovo ulje ili nevenova mast neće pomoći. U antici se koristio za razne bolesti kože i probavnih organa te upalne i infektivne bolesti. Kao čaj ili tinktura djeluje protuupalno, a predstavlja jednu od najboljih biljaka za njegu kože lica i tijela.

Napravite nevenovu mast od samo tri sastojka.

Sastojci:

- 120 g ulja nevena (macerat/infuzija nevena u hladno prešanom ulju)

- 15 g pčelinjeg voska (organskog porijekla)

- 20 – 30 kapi eteričnog ulja lavande (prema izboru)

- posudice za pohranu.

Postupak pripreme

Lonac srednje veličine stavite na šporet, u njega ulijte vodu i počnite zagrijavati.

U vodu zatim stavite čistu zdjelicu u koju ćete uliti nevenovo ulje.

Ulje zagrijavajte na najnižoj temperaturi kako mu toplotom ne biste uništili ljekovita svojstva.

U zagrijano ulje dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se vosak potpuno ne istopi.

Kada je vosak otopljen i povezan s uljem, maknite zdjelicu iz lonca.

Ako želite, u otopinu dodajte eterično ulje pa smjesu prelijte u posudice za pohranu.

Potiče regeneraciju kože. Printscreen

Ljekovitost nevenove masti

Nevenovu mast možete koristiti za njegu kože cijelog tijela, a posebno je odlična zimi za ispucale usne koje trebaju dodatnu njegu. Mast možete pohraniti u niz manjih posudica koje stanu u torbicu i koristiti za njegu suhe kože ruku ili poput melema za usne jer će vam uvijek biti pri ruci.

Također, ova mast potiče regeneraciju kože, a njeno umirujuće djelovanje pomoći će kod brojnih iritacija, alergija te kao spas za suhu kožu koja se ljušti.

Sastojke za ovaj recept možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.