Emocionalno prejedanje je termin poznat u psihologiji i odnosi se na situaciju kada glad dolazi ne kao fiziološka potreba već je uzrokovan stresom. Problem je što je konzumiranje hrane izazvano stresom teško zaustaviti, a to može dovesti do prejedanja. Ako pokušavate da održite zdravu tjelesnu težinu, emocionalno prejedanje će to otežati.
- Hrana nam može pružiti istu vrstu nagrade i zadovoljstva kao i lijekovi. Žvakanje također može poslužiti kao odvraćanje pažnje od svega što nas opterećuje. Ali konzumiranje hrane da bi se smirio stres, kada ne osjećate glad, nije pobjednička strategija – rekla je Melisa Majumdar (Melissa), portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.
Bez obzira da li imate anksiozni poremećaj ili se suočavate sa stalnim stresom u životu, nekoliko jednostavnih savjeta može vam pomoći da ukrotite stresnu ishranu. Nisu mrkve i brokoli ono što ljudi vole da jedu kada su pod stresom, to je uglavnom bilo šta prepuno šećera ili masti.
Izbor šećera i masti može da umrtvi emocije, ali također podiže nivo šećera u krvi. To može da dovede do toga da glad ponovo osjetite veoma brzo, što vas vodi u novi krug konzumiranja hrane zbog stresa.
- Umjesto slatkiša i čipsa, težite unošenju proteina i vlakana, jer se oni sporije vare, istakla je Majumdar.
Pošto grickalice poput krekera mogu biti okidač za neke ljude, uzrokujući da pojedu odjednom cijelu kutiju, Melisa voli da preporuči hranu kao što su bobice i dinja. Ona preporučujue da se kombiniraju sa tvrdo kuhanim jajima, nemasnim grčkim jogurtom ili svježim sirom za proteine.