Bijeli luk možemo nazvati i prirodnim antibiotikom, jer je najzdravija i najljekovitija biljka. Upoređuju ga s najboljim antibioticima, jer ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje.
Govorimo o antioksidansu koji protuupalnim svojstvima djeluje izuzetno povoljno na imunitet. Ta čudesna biljka iz porodice Alliaceae srodna je luku, poriluku i vlascu, a koristi se još od 4500. godine prije nove ere, kad su ga graditelji piramida u Egiptu svakodnevno jeli radi poboljšanja zdravlja, jer je bio “sredstvo za jačanje krvi”.
Kasnije je liječio ubode komaraca, rane, bolesti srca, ospice, tumor, ugriz zmije, akne, prehladu, gripu. Hipokrat, otac medicine, preporučavao je bijeli luk u prehrani.
Bio je lijek za mnoge zdravstvene tegobe, a danas je naučno dokazano da sadrži pregršt ljekovitih tvari, vitamine A, B1, B2 i C, kalij, željezo, jod, kalcij, selen i fosfor te aminokiseline, enzime, polioze, poput inzulina, adenozina i alicina.