GORAŽDE

Dijete šehida i majka troje djece u šatoru čeka usvajanje uredbe o prednosti pri zapošljavanju boračkih populacija

Povod zbog kojeg se odlučila na ovako radikalan potez je konkurs Ministarstva za privredu BPK Goražde

Edita Hrelja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

10.6.2024

Nakon što je na njenu prijavu za posao ponovo stigao negativan odgovor Edita Hrelja postavila je šator pored centralnog spomen – obilježja braniocima Goražda, gdje je uklesano i ime njenog oca. 

Ispred spomenika u neposrednoj blizini zgrade institucija BPK Goražde, sa svojih troje djece, čekat će usvajanje propisa koji će članovima porodica boraca omogućiti prednost pri upošljavanju.

- Od Vlade zahtijevam da usvoji uredbu o pravima boračke populacije pri zapošljavanju. Obraćam se i premijeru i svima, istrajaću, ako treba ostaću ovdje mjesec, a njemu ako nije žao ovo troje djece neka ih gleda. 

Krivo mi je, jer današnji konkursi čim izađu svi znamo ko će biti primljen. Pretežno su primljena djeca političara i gospode iz privrede – kaže Edita Hrelja.

Po zanimanju je mašinski tehničar i molbe za posao predavala je na sve oglase koje je vidjela. Trenutno radi u preduzeću "Ginex".

Molba za nadležne

- Radim 11 godina na eksplozivu, pa tražim mogućnost da odem na neko drugo radno mjesto. Da bih mogla da dijete upišem u vrtić. Muž mi radi na terenu, ja radim druge smjene, a vrtići ne rade druge smjene. Imam sve uslove, piše mi da sam na listi uspješnih kandidata, ali ministar se odlučio za drugu kandidatkinju. Za što je moj otac dao život, ja sam sa 32 dana ostala bez oca. Počela sam i studirati, vjerujući da ću imati više šanse. Završavam drugu godinu kriminalistike. Molim nadležne da nam omoguće naše pravo, da mi, kao djeca šehida u drugim kantonima, imamo neku prednost – dodaje Hrelja.

Povod zbog kojeg se odlučila na ovako radikalan potez je konkurs Ministarstva za privredu BPK Goražde za prijem višeg referenta za administrativno tehničke poslove. Iako ispunjava uvjete i nalazi se na listi uspješnih kandidata, ministar Zijad Briga odlučio je izabrati drugog kandidata, koje je također dijete demobiliziranog branitelja. Briga kaže da mu takvu mogućnost daje zakon i da je na taj način u prethodnih 20 godina zaposleno na stotine namještenika.

- Potrebno je donijeti tu uredbu, izmjeniti zakone o državnoj službi i namještenicima. Meni nije ni na kraj pameti da prekršim zakon. Kad bude to regulisano ja ću to poštovati. U ovom slučaju prednost sam dao nezaposlenoj osobi, jer na osnovu dokumenata o radnom stažu ova kandidatkinja je već zaposlena u državnoj firmi – kaže Briga, te dodaje da kandidati koji se smatraju oštećenima imaju pravo na žalbu.

Ne primjenjuje se uredba

Predsjednik Organizacije porodica šehida BPK Goražde Nedim Kunovac kaže da se, za razliku od drugih kantona, uredba o zapošljavanju boračkih populacija u BPK ne primjenjuje.

- Žalosno je da se pravda mora tražiti pred kantonom i da boračke populacije nemaju nikakvu prednost. Izmjenama Zakona o dopunskim pravima branilaca u BPK dat je rok od šest mjeseci za usaglašavanje nižih pravnih propisa i tražićemo da se to poštuje – dodaje Kunovac.

Porodicu Hrelja podržao je i ministar za boračka pitanja Avdo Mirvić, koji je kazao da je uredba o prednosti pri zapošljavanju članova boračke populacije jutros proslijeđena Vladi BPK. – Mi smo 5. marta usvojili novi zakon koji je stupio na snagu 19. marta i da imamo rok od šest mjeseci da uskladimo podzakonske akte. 17 pravilnika smo uskladili u dva mjeseca, uredba je poslata jutros – kaže Kunovac.

On je dodao da u BPK posao još uvijek traži 14 visokoobrazovane i 37 djece sa srednjom ili osnovnom školom, koja pripadaju šehidskim porodicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.