BRITANSKI PREMIJER

Starmerov debi na velikoj međunarodnoj sceni na samitu NATO-a

On je poslao snažan signal podrške Ukrajini i tapšanje po ramenu predsjednika Bajdena dok su se sastali na marginama samita

Starmer: Išao na glavne sastanke. AP

FENA

11.7.2024

Novoizabrani britanski premijer Kir Starmer (Keir) prvi put se pojavio na međunarodnoj sceni u srijedu uz snažan signal podrške Ukrajini i tapšanje po ramenu predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) dok su se sastajali na marginama samita NATO-a u Washingtonu.

Veličali odnose

Nakon cjelodnevnih sastanaka, prekinutih nakratko kako bi se odgledao dio fudbalske utakmice u kojoj je Engleska trijumfovala nad Holandijom, Starmer se sastao s Bajdenom u Bijeloj kući, gdje su lideri veličali američko-britanske posebne odnose.

Bajden je rekao da vidi Ujedinjeno Kraljevstvo kao "čvor koji povezuje transatlantsku alijansu". Pohvalio je Starmera za "traženje bližih veza sa Evropom", rekavši da bi to bilo dobro za čitav NATO savez.

- Posebni odnos je toliko važan - odgovorio je Starmer, koji je izabran 4. jula u preokretu u odnosu na Konzervativnu stranku, koja je bila na vlasti od 2010. godine.

Pogledao polufinale

Osim željenog razgovora jedan na jedan s američkim predsjednikom, Starmer je uskočio na glavne sastanke s liderima Kongresa, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, gdje su se njih dvojica zagrlili, prije nego što se pridružio ostalim liderima NATO na večeri u Bijeloj kući .

Ali Starmer je također našao vremena pogledati dio polufinala Europskog prvenstva. Engleska će se u nedjelju u finalu suočiti sa Španijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.