DESECI MILIONA

Kako istočni susjed održava manji entitet kroz kupovine obveznica, donacije, projekte: Postaje li RS socijalni slučaj Srbije?

Poštanska štedionica iz Srbije drži obveznice RS u vrijednosti od gotovo 75 miliona eura

Vučić i Dodik: Srbija preuzima RS. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 4 sata 33 minute

Republika Srpska se prije dvije sedmice ponovo zadužila za 41 milion KM emisijom obveznica, što je višegodišnja praksa ovog entiteta. Zaduženje je obavljeno uz veliku kamatu od šest posto.

Ko kupuje obveznice

Ko, ipak, kupuje obveznice RS, u ovom trenutku nije poznato, jer se ime kupca ne objavljuje nakon aukcije.

Dok se u javnosti sporadično pojavljuju vijesti da Srbija kupuje hartije od vrijednosti RS i tako direktno pomaže njenom budžetu, iz Ministarstva finansija Srbije to negiraju. No, dokumenti pokazuju da su banke u državnom vlasništvu Srbije u ovu svrhu trošile milijarde dinara.

Tako je krajem 2023. godine Poštanska štedionica imala obveznice RS u vrijednosti od gotovo 75 miliona eura, što je više od četvrtine valutnog portfelja banke. Poštanska štedionica je dioničko društvo u kojem Republika Srbija ima 78,54 posto udjela, JP „Pošte Srbije“ 13,29 posto, „Telekom“ 7,46 posto, a ostatak drže Fond za razvoj i Fond PIO.

Beogradska Komercijalna banka, koja je 2020. godine prodata slovenskoj NLB banci, kupovala je i vrijednosne papire Republike Srpske dok je bila u državnom vlasništvu. U vrijeme kupovine obveznica RS, Komercijalna banka je bila u državnom vlasništvu.

Prema bilješkama iz finansijskih izvještaja, Komercijalna banka je na kraju 2019. imala obveznice RS u vrijednosti od 5,5 miliona eura.

Donacije kao spas

Donacijama iz Srbije, najvećim dijelom, finansirane su ili sufinansirane izgradnja i adaptacija škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, sportskih dvorana, lokalnih cesta te vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

Također, Srbija je donirala sredstva za budžete pojedinih lokalnih zajednica.

Tako je samo ove godine Srbija Bileći donirala milion maraka (oko 500.000 eura), budžetu Bosanske Dubice 3,7 miliona KM, Kostajnici oko 3 miliona, a Nevesinju 2,9 miliona KM.

Srbija je samo u Banjoj Luci s pet miliona maraka sufinansirala i izgradnju rusko-srpskog hrama, a s 1,9 miliona maraka obnovu objekata u Studentskom centru „Nikola Tesla“.

Osim brojnih donacija, Srbija i Republika Srpska nastoje realizirati i dva velika projekta - HE „Buk Bijela“ i aerodrom u Trebinju.

Hidroelektrana „Buk Bijela“ zajednički je projekt „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ vrijedan 250 miliona eura.

Sve ovo ukazuje da Srbija koristi tešku situaciju u Republici Srpskoj kako bi politički, ekonomski i kulturno potpuno ovladala ovim entitetom.

Pola miliona KM nedostaje

Prema dostupnim informacijama, Republika Srpska se prošle godine na berzi zaduživala 19 puta, u ukupnom iznosu od čak 861,6 miliona maraka ili oko 440 miliona eura. Neki stručnjaci procjenjuju da RS nedostaje oko 500 miliona maraka, ili oko 250 miliona eura, da bi do kraja godine mogla da servisira domaće obaveze i vanjske dugove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.