ODLIČAN IZBOR

Zimski sladoled kakav još niste probali: Djeca će ga odmah zavoljeti

Desert uvijek dobro dođe

Zimski sladoled. Screenshot

24.sata / Avaz.ba

16.10.2019

Zima se bliži, a mi vam donosimo recept za odličan zimski sladoled, kakav do sada niste imali priliku probati. 

Priprema: 

Zagrijte peć na 160 stepeni pa za to vrijeme dobro istucite dva jaja sobne temperature sve dok ne postanu pjenasta. Potom polako dodajte 60 grama šećera u prahu neprestano miješajući mikserom. Potom dodajte 60 grama brašna i lagano umiješajte lopaticom pa u to dodajte 15 grama otopljenog maslaca.

Tijesto ulijte u kupovne kornete i pecite 15 minuta. Gotovo je kad čačkalicom probodete desert u sredini te kad izađe čista, odnosno kad se ništa za nju ne zalijepi.

Sladoled krema:

Napravite šlag od 50 grama bjelanaca i 10 grama kristalnog šećera. Miksajte na srednjoj brzini dok se ne formira fina pjena. Potom u loncu otopite 70 grama kristalnog šećera u 20 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete sirup. Taj sirup polako ulijevajte u pjenu od bjelanaca i miksajte dok smjesa ne bude čvrsta.


U drugoj posudi lopaticom pomiješajte trećinu šlaga od bjelanaca i 200 grama mekog maslaca. Potom dodajte ostatak šlaga i dobro promiješajte. Ukoliko želite da sladoled bude raznobojan i u više okusa, tada kremu podijelite.

Naprimjer, razdvojite kremu na dva dijela pa u jedan umiješajte malo ribane limunove korice i limun arome za kolače, a u drugu aromu mente i komadiće čokolade. Smjesu stavite kašikom za sladoled na svaki pečeni kornet i poslužite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.