Ljekovitu biljku koja se uglavnom koristi kao začin - kardamom upotrebljavali su još stari Egipćani, Grci i Rimljani, a u Evropu je došao iz Indije i Bliskog istoka.
Na Bliskom istoku kardamom koriste za pripremu kolača i slastica te za razblaživanje okusa jake kafe, a dodaje se i u čaj jer potiče probavu.
Kardamom posjeduje i ljekovita svojstva. Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj.
Ljekovita svojstva kardamoma:
• pomaže kod loše probave
• potiče metabolizam
• ublažava alergije
• pomaže kod žgaravice
• pojačava apetit
• sprečava mučninu i povraćanje.
Eterično ulje kardamoma koristi se i u masaži za opuštanje mišića. Pomaže u ublažavanju simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjuje stres.
Ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Zahvaljujući tome može ublažiti problem nadimanja, žgaravicu i pojačati apetit. Prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.
Kardamom se smatra i diuretikom, što ga čini korisnim za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine.