BRISEL

Lideri EU biraju čelnike evropskih institucija: Prilika za Andreja Plenkovića

Odluka o kandidatu za nasljednika Žan-Klod Junkera do 2. jula

Avaz.ba

30.6.2019

U Briselu će danas biti održan vanredni samit lidera zemalja članica Evropske unije na kojem se očekuje dogovor o budućim čelnim ljudima evropskih institucija. 

Cilj je da se prije prve plenarne sjednice novog saziva Evropskog parlamenta dogovori paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu. Tako će evropski čelnici pokušati postići dogovor o izboru predsjednika Evropske komisije, Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta, predsjednika Evropske centralne banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

Najviše pažnje privlači izbor izbor predsjednika Evropske komisije, oko kojeg treba postići većinu unutar Evropskog vijeća, kojeg čine šefovi država ili vlada zemalja članica, a kojega potom mora potvrditi Evropski parlament natpolovičnom većinom.

Članice EU nadaju se da će odluka o kandidatu za nasljednika Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) biti donesena do 2. jula kada je zakazana sjednica novog saziva Evropskog parlamenta. 

Kao kandidati za predsjednika Evropske komisije spominju se zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans) iz Holandije, pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije (Michel Barnier), direktor Svetske banke Kristalina Georgijeva (Georgieva) i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prema riječima njemačke kancelarke Angela Merkel sve je izglednije da će novi predsjednik Evropske komisije biti - ili Manfred Veber (Weber) kandidat iz Evropske pučke stranke ili Timermans iz redova socijaldemokrata. 

Prema pisanju njemačkih medija, lideri EU su na samitu Grupe G20 u Osaki postigli saglasnost da Veber ipak neće biti na čelu Evropske komisije. 

Poznato je i da francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ne podržava Nijemca Vebera. Makron je na prošlosedmičnom samitu čelnika EU je prozvao Vebera, rekavši kako bi njegov izbor za neko ko ima "iskustvo ili u svojoj zemlji ili u Evropi koje mu omogućava da ima kredibilitet", što Veber nema. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.